Hoppa till huvudinnehåll

Vanvård stänger gårdar i Mellersta Österbotten

De här korna mår bra. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist kronoby

Ett tiotal djurgårdar i Mellersta Österbotten har stängts i år på grund av vanvård av djur. Flera av fallen har varit mycket allvarliga och nu anställs ytterligare en övervakningsveterinär i landskapet.

Det är både mindre och större gårdar som har tömts på djur och lagts ner på order av övervakningsveterinären. Enligt direktören för miljöhälsovården, Andréas Smeds, är det mycket ovanligt att gårdar helt stängs på grund av djurskydd. Att situationen nu har blivit så allvarlig kan bero på att veterinärerna i landskapet tidigare inte haft resurser att inspektera gårdarna som de borde.

Direktören för miljöhälsovården Andréas Smeds. Bild: YLE/Ida-Maria Björkqvist andréas smeds

- Djurskyddet har under en lång tid skötts rätt dåligt och problemen har hopats, så vi hade flera allvarliga fall att ta itu med. De flesta har gällt mjölkgårdar, säger Smeds.

Antalet djurskyddsanmälningar har också ökat rejält i år. Under årets första fyra månader har ett 70-tal anmälningar kommit in, ifjol registrerades 95 på hela året.

Sedan januari i år finns det i Mellersta Österbotten en övervakningsveterinär som i huvudsak jobbar med djurskydd, och nu kommer ytterligare en att anställas.

- Det är mycket välkommet, det finns utan vidare jobb för två, säger Smeds.


I Kronoby säger mjölkbonden Mats Broända att bönderna i dag känner stor press, både vad gäller ekonomin men också över att de hela tiden övervakas och inspekteras. Samtidigt poängterar han att det är bra med övervakning, men pressen på att allt ska vara perfekt lägger en ångest över dagens bönder.

Från Österbottens svenska producentförbund, ÖSP, har bönderna möjlighet att få ekonomisk rådgivning, men vad gäller mental hälsa eller alkoholproblem finns inte den hjälpen.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten