Hoppa till huvudinnehåll

Bioplast framtidens melodi

Bild: Yle youghurt

I framtiden kan plaster i livsmedelsförpackningar och kosmetikaprodukter vara biologiskt nedbrytbara och dessutom tillverkade av industriavfall. Det har forskare från spetsforskningsenheten "Vit bioteknik - grön kemi" kommit fram till.

Professor Ali Harlin som leder projektets kemiska del berättar om framstegen.

- Genom att förädla sockret som utvinns ur biomassa kan vi producera miljövänliga plastprodukter. Som råvaror till plasten används avfall från jord- och skogsbruk, säger Harlin.

Vanlig oljebaserad plast återanvänds sällan. I stället bränns plasten som energiavfall då den tjänat sitt syfte. Vid förbränningen frigörs koldioxid som tidigare varit bunden i oljan och därför existerat utanför det naturliga koldioxidkretsloppet. Det leder till att koldioxidhalten i atmosfären ökar, vilket har en negativ inverkan på miljön.

Med plast framställd av biomassa frigörs endast så mycket koldioxid som växterna tidigare bundit, och då hålls kretsloppet av koldioxid oförändrat.

- Den nya bioplasten är miljövänlig, och skiljer sig från traditionell bioplast eftersom den tillverkas av bioavfall, förklarar Harlin.

Tidigare har bioplast tillverkats av växtstärkelse, vilket ofta ses som oetiskt eftersom man i princip använder mat som råvara till slutprodukten.

- Med våra nya metoder kommer man i framtiden att kunna producera mat- och plastråvaror från samma åker. Men det krävs mycket finansiering innan industrin kan börja tillämpa kunskapen i praktiken, säger Herlin.

Han tror att bioplast kan utgöra en tredjedel av plastproduktionen år 2020. I dag utgör traditionell bioplast 1,5 procent av den plast som tillverkas.

Niklas Evers

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes