Hoppa till huvudinnehåll

Ottos sommartips

Otto Lindberg, geriatriker
Otto Lindberg, geriatriker Bild: Svenska YLE / Webbdoktorn otto lindberg

Vet du koordinaterna till din stuga om du snabbt måste få hjälp? Visste du att ormbett alltid ska visas upp - snabbt. Här Otto Lindbergs tips inför stugsemestern, bla vad medicinskåpet ska innehålla.

Ta reda på sommarstugans koordinater och spara dem i din mobiltelefon, eller skaffa appen 112 Finland, via vilken Nödcentralen automatiskt får din position när du ringer den.

Chansen att Medi-Heli eller andra utryckningsfordon hittar dig snabbt är betydligt större om du kan säga exakt var du befinner dig än om du är tvungen att förklara "ganska i mitten av Sommarön, i det röda huset bredvid den lilla kullen där det växer några tallar".

Koordinaterna kan du också få till exempel från Lantmäteriverket.

Ta ormbett på allvar

Ormbett kan vara livshotande och ska alltid tas på största allvar. En ormbiten person ska föras till sjukhus eller hälsovårdscentral och röra sig så lite som möjligt.

Ormbitna barn ska bäras till en bil och omedelbart föras till sjukhus. Om det är långt till närmaste vårdenhet kan ambulansen möta en halvvägs. Ett ormbitet barn börjar lätt må illa och kasta upp. Försök vara två vuxna i bilen eller båten.

Få i dig vätska

Drick tillräckligt. Både äldre och yngre får lätt i sig för lite vätska i sommarvärmen och då börjar man må dåligt. I synnerhet om man anstränger sig med sport eller fysiskt arbete måste man fylla på med vätska utöver basbehovet som kan anses vara åtminstone 1,5 l / dygn. I synnerhet om vi jobbar på så att vi svettas rikligt gör vi klokt i att äta litet saltare än normalt.

Är vi uttorkade är risken för solsting och värmeslag överhängande. Vid solsting stiger kroppstemperaturen, huden blir rodnande och het, men alldeles torr, och patienten blir illamående, svag och irritabel.

Värmeslag är inget att leka med och om patienten inte kvickt blir bättre av att få i sig vätska och av att kylas av bör man söka sig mot jouren.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.

En röd, solbränd hud är klåparens kännetecken. Att skydda sig mot solen med hatt, solskyddsfaktorer eller luftigt långärmat är inte alls svårt.

Soleksem, däremot, beror inte alltid på att man har klåpat. Hos många beror den här trista plågan på att trånga svettkörtlar blir tilltäppta av vattenfast solkräm. För den som lätt får soleksem rekommenderas luftigt men långt på armar och ben och gärna en skön sommarhatt med brätten.

Se till att medicinskåpet på stugan innehåller:

Paracetamolsuppositorier mot värk och feber om du har småbarn i familjen.

Salt-sockerlösningar, t.ex. Floridral eller Osmosal, för sommardiarréer om du har småbarn i familjen.

Kortisontabletter mot ormbett. De kan minska den första, akuta förgiftningsreaktionen och rekommenderas därför.

En flaska desinficerande medel, t.ex. Septidin, att rengöra sår med.

Plåster, sårtejp, sterila kompresser och idealbindor. Plåster och sårtejp sköter om mindre sår. Lite större kan täckas med en kompress som hålls på plats av en idealbinda. Ett häftigt blodflöde kan minskas genom att en hoprullad idealbinda trycks mot såret och en annan idealbinda binds om. Idealbindan kan dessutom stöda stukade vrister och lindra svullna knän.

Djupa skärsår, sår i ansiktet och vid leder kan behöva sys. Sticksår ska alltid visas för läkare.

Fästingborttagare. Risken att en fästing överför borreliabakterier ökar när den suttit kvar ett dygn. Ta till vana att kontrollera familjemedlemmarna varje dag.

Pincett och nål för borttagande av stickor.

Loperamidtabletter, t.ex. Imodium, mot sommardiarréer.

Antiinflammatoriska värktabletter, t.ex. ibuprofen, mot huvudvärk, feber, solbränd hud och ömma ryggar efter arbete i skog och trädgård.

Antihistamintabletter mot eventuella allergier och allergiska reaktioner av myggbett.

Hydrocortisonsalva mot ilskna insektbett och solbrända ryggar. Svalkande geler, t.ex. innehållande aloe vera eller en våt handduk ger också lindring åt solsvedd hud.

Läs också

Webbdoktorn

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

 • HPV och livmoderhalscancer

  Vet du vad det omdebatterade vaccinet skyddar mot?

  Livmoderhalscancer (cervixcancer) är den vanligaste gynekologiska cancerformen i världen. I Finland är dock livmoderhalscancer relativt ovanlig, till stor del tack vare effektiv screening med s.k. papa-prov. I Finland diagnostiseras mellan 150 och 175 nya fall per år.

 • Mässling

  Mässling är en potentiellt dödlig infektionssjukdom.

  Mässling är en mycket smittsam och potentiellt dödlig infektionssjukdom, som förorsakas av ett paramyxovirus. Idag har de flesta finländare skydd mot sjukdomen, tack vare MPR-vaccinet. Om man är ovaccinerad och misstänker att man har blivit smittad ska man kontakta sin hälsovårdscentral. Det samma gäller barn som bara har fått den första vaccinsprutan. Upp till en vecka efter smittotillfället kan man få vaccin eller antikroppar mot sjukdomen.

 • Stelkramp

  Trots modern sjukvård kan bakterien vara dödlig.

  Stelkramp (tetanus) är en infektionssjukdom som förorsakas av toxiner från bakterien Clostridium tetani. Trots modern sjukhusvård kan sjukdomen ha en dödlig utgång. Det bästa skyddet mot stelkramp är ett vaccin som är i kraft.

 • Laboratorieprov

  Förstå vad dina blodprov betyder.

  B-La? S-T4-V? U-BaktVi? Undrar du också vad förkortningarna på laboratorieblanketterna betyder, vad labbpersonalen har tänkt tömma dig på och vad läkaren har misstänkt när han har kruxat för just de proven? Här under hittar du förklaringar till en del av de förkortningar som förekommer på våra labblanketter.

Hälsa

 • Läkare som påpekar vikten borde också kunna erbjuda hjälp

  Hurdan hjälp erbjuds den som vill ha hjälp med sin övervikt?

  Många överviktiga berättar att vikten ofta tas upp inom hälsovården fastän besöket gäller något helt annat. Ändå kan det vara svårt att få hjälp när man vill ha det. Hur ska läkarna egentligen göra? Vi frågar specialläkare Milla Rosengård-Bärlund.

 • Träning som är kul!

  Om du hör ordet motion eller träning, vad tänker du på då?

  Om du hör ordet motion eller träning, så vad tänker du på då? Är ordet negativt laddat? Är det skolidrotten där du blev vald sist? Är det blod, svett och tårar eller tråkig träning som aldrig tar slut? Isåfall är det dags att tänka om.

 • Nytt superantibiotikum utvecklas av forskare

  En molekyländring har gjorts i vancomycin.

  Forskare har gjort en molekyländring i vancomycin, ett centralt antibiotikum vid behandling av svåra infektioner, uppger FNB. Enligt forskarna gör den nya strukturen det svårt för bakterierna att utveckla resistens.

 • Ser ditt barn på nätporr?

  Allt yngre barn porrsurfar, vissa blir beroende.

  I Sverige är medelåldern för pojkar att första gången medvetet börja konsumera pornografi 12.3 år. De yngsta som uppger att de sett nätporr går på förskolan.

 • Synskadades förbund bekymrat: Man kan inte längre få service av människor

  Kritik mot att biljettförsäljningen upphör i tågen.

  Synskadade är bekymrade över att biljettförsäljningen inom kollektivtrafiken i huvudstadsregionen försvinner. Ordförande för förbundet finlandssvenska synskadade, Sune Huldin, ser det här som ett led i en samhällsutveckling där service som ges av människor minskar. Och det här drabbar synskadade.

 • Ta vara på din sömn!

  Publikens kommentarer om sömn och sömnlöshet.

  Vi frågade er om hur ni sover. Här är era kommentarer och råd kring sömnlöshet.

 • Sömnbrist tär på hjärnan och kroppen

  Speciellt immunsystemet försvagas om du lider av sömnbrist.

  Stresshormoner håller dig vaken. Om du stressar och belastar hjärnan eller gör fysiskt tungt jobb har du ofta stresshormoner kvar i blodet. Då kan det vara svårt att få sömn, säger Tarja Stenberg, sömnforskare vid Helsingfors universitet.

 • Om vi inte sover dör vi

  Viktigt att sova bra på natten för att må bra på dagen.

  Hur vi sover på natten påverkar starkt hur vi mår på dagen – och i livet. Tillfällig sömnlöshet är vanligt och inget att oroa sig för, men om sömnlösheten blir långvarig finns det skäl att söka hjälp. En god sömnhygien med regelbundna vanor hjälper de flesta, i vissa fall kan finnas anledning att låta undersöka sig på en sömnklinik.

 • Är vila nästa stora trend?

  Människan behöver sömn, vila och aktivitet i rätt balans.

  En sömnlös längtar efter sömn, en stressad längtar efter vila. Vi behöver en bra balans mellan sömn, vila och aktivitet. Men hur ska vi uppnå balansen?

 • Bihåleinflammation

  Känn igen symptomen och lär dig vad du ska göra.

  Hur vet man om man har bihåleinflammation? Måste man alltid ta antibiotika för att bli av med den? frågar en läsare. Öron-, näs- och strupspecialisten Johan Hedström svarar.

 • Mykoplasmalunginflammation

  Långvarig hackhosta, feber, ansträngd andning och ovanlig trötthet kan vara tecken på en lunginflammation förorsakad av den lilla mikroben Mycoplasma pneumoniae. Diagnosen kan vara svår att ställa men är viktig för att patienten ska kunna få rätt sorts behandling.

 • Laryngit (”falsk krupp”) hos barn

  Så hjälper du ett barn med andnöd.

  Skällande hosta och andningssvårigheter i samband med en förkylning betyder att infektionen har spridit sig till struphuvudet (larynx). Kall luft underlättar andningen. Om barnet har mycket svårt att andas kan det behöva sjukhusvård.

 • RS-virus hos spädbarn

  Infektionen kan vara livshotande för de minsta.

  RS-viruset, som just nu ger vanliga förkylningssymptom hos vuxna kan vara livshotande för spädbarn. Skydda din baby mot smittan och uppsök läkare om hen blir sjuk.

Nyligen publicerat - Hälsa