Hoppa till huvudinnehåll

Föräldrar har dålig koll på vad barnen gör på nätet

Barn som sitter vid en datorskärm.
Barn som sitter vid en datorskärm. Bild: Yle webbanvändning

Över en tredjedel av de finländska föräldrarna har ingen kontroll över vad barnen gör på internet. Det säger projektchef Annika Honkakangas på Anvia i Vasa.

- Det är skrämmande. Ingen av oss föräldrar skulle lämna barnen ensamma i Rewell Center i Vasa en fredag kväll, men många barn är ensamma ute på internet, utan kontroll eller skydd, säger Honkakangas.

Då hon åker runt och föreläser för föräldrar i skolorna förespråkar hon mer närvaro och diskussion mellan föräldrar och barn.

Hälften av flickorna utsätts för sexuella närmanden

En undersökning som Rädda barnen lät göra i fjol visade att nästan hälften av flickorna under 16 år utsatts för sexuellt närmande via internet av en person betydligt äldre än de själva.

För pojkarna är siffran 13 procent. En tredjedel av flickorna under 16 år ha fört chatdiskussioner med sexuella undertoner med de här personerna.

Anmälningarna når ändå sällan ända till polisen och 80 procent berättar inget alls åt föräldrarna.

Vid Österbottens polisinrättning handlar det om 5-10 fall av den här typen av pedofilianmälningar på nätet per år, säger kriminalöverkonstapel Mikael Appel, men mörkertalet är stort. Han efterlyser en attitydförändring hos föräldrar.

- Föräldrarna borde blanda sig i lite mer än de gör i dag. Många föräldrar vill vara kompis med sitt barn istället, men de borde vara föräldrar i första hand.

Barnen chattar behändigt på MSN, Habbo hotel, Moviestarplanet, Kamrat och andra forum. Utan att föräldrarna vet om det kan det förekomma mobbning eller i värsta fall sexuella närmanden. Föräldrarna kanske inte ens känner till de här forumen.

Annika Honkakangas på Anvia i Vasa föreläser om datasäkerhetsfrågor
Annika Honkakangas Annika Honkakangas på Anvia i Vasa föreläser om datasäkerhetsfrågor Bild: Yle/Sara Bergström annika honkakangas

- Det är viktigt att gå genom nätanvändningsregler med barnen, säger Annika Honkakangas.

Hon ger några råd: Sätt inte ut eget namn, bli inte bli vän med dem man inte känner, ge aldrig ut lösenordet, inte ens till bästa vännen.

Det finns gott om dåliga lösenord. De vanligaste hackade lösenorden är bland andra 123456, mamma, blomma, det egna namnet eller namnet på husdjuret.

Facebook då?

Många finländska barn ljuger om sin ålder för att skaffa sig en profil på Facebook. Var femte finländare under 13 år har ett Facebookkonto, trots att åldersgränsen är 13 år.

Åldersgränserna på Facebook baseras på amerikansk lagstiftning. I Finland har motsvarande åldersgränser inte skrivits in i lagen och de övervakas därför inte heller av någon myndighet.

- Låter man sitt barn gå med i Facebook är det viktigt att själv vara med så man vet vad det är. Gå genom säkerhetsinställningarna och vad som är lämpligt och inte lämpligt att skriva, säger Annika Honkakangas.

Om barnet inte nått åldersgränsen för Facebook, men ändå vill dela med sig av tankar, eventuellt någon bild och dylikt är en anonym blogg en möjlighet. Som man kan läsa endast om man skriver in ett lösenord.

För de som ändå vill ha en offentlig blogg gäller det att tänka efter vad man sätter ut, säger Annika Honkakangas.
- Tänk på att det som skrivs dit finns där. Det kan förstöra för en då man söker jobb längre fram i livet och någon surfar fram vad jag står för.

Läs också: Snart finns det Facebook för barn

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten