Hoppa till huvudinnehåll

William Lomax i Tammerfors

vapriikki, tammerfors
vapriikki, tammerfors Bild: Vapriikki vapriikki

Hur tedde sig Finland och framförallt Tammerfors ur en britts perspektiv för drygt etthundra år sedan?
1800-talet var för Tammerfors en tid av kraftig expansion. Landets första och största industristad växte snabbt, Tammerfors var ett konkurrenskraftigt alternativ för utländska investerare på jakt efter billig energi och arbetskraft och från utlandet kom också den knowhow man behövde, bl.a. i form av yrkeskunniga fackmän.
En av dem var William Lomax, en britt som anlände till Finland 1880. Han var anställd vid Finlayson men eftervärlden känner honom framförallt som en kunnig och passionerad amatörfotograf. Ur en samling på cirka 2 000 fotografier visar museicentret Vapriikki nu ett urval på utställningen "Dear Maggie" som visas till slutet av september och fotografierna finns också i en ny bok om Lomax, Savupiippuja ja puhdasta kuuraa, med essäer av bl.a. fotografen Taneli Eskola och etnologen Leena Vaahtera.

Christel Pettersson har besökt utställningen tillsammans med utställningschefen Marjo-Riitta Saloniemi:

Läs också

Nyligen publicerat - Kultur och nöje