Hoppa till huvudinnehåll

Historiskt omval i Wisconsin

Bild: EPA/TANNEN MAURY walker

I delstaten Wisconsin i amerikanska mellanvästern hålls i dag ett historiskt omval. Bara två gånger tidigare har en guvernör avsatts, men nu kan det bli fråga om den tredje gången. Det är guvernören Scott Walkers åtgärder mot facket som har drivit fram omvalet.

Aktivister från hela landet har samlats i Wisconsin för att köra ut den omstridda guvernören. Protesterna fick sin början förra året, strax efter att han hade installerats i sitt ämbete.

- Man ställde de statligt anställda mot skattebetalare och privata fackföreningar. Det var fråga om att söndra och härska, säger fackaktiva Jim Garity som var med om att samla in namn för att få bort Walker. Nästan en miljon människor undertecknade listorna.

Det som den nya republikanska guvernören gjorde var att han inskränkte de offentliganställdas fackliga rättigheter och förmåner. De tvingades betala större hälsovårdsutgifter och pensionspremier när Walker ville balansera budgeten i Wisconsin. I dag väger det ändå mycket jämnt mellan hans motståndare och anhängare - och det finns de som också ser fördelar i den här politiken.

- Skatterna sänktes faktiskt för första gången på en lång tid, fastän kanske inte för alla säger Gerald Harris.

Scott Walker utmanas i dagens omval av demokraten Tom Barrett som är borgmästare i Milwaukee. Det är än en gång fråga om den djupa polariseringen mellan republikaner och demokrater som är så utmärkande för USA, speciellt i ekonomiska frågor. Den här gången handlar det inte bara om företagen mot fackföreningarna, omvalet anses också bli en vink om hur det kan gå i presidentvalet i november.

- Jag tror att de flesta nog bara vill gå vidare och slippa den hätska kampanjen, men vi kommer inte att kunna lämna det här bakom oss ifall min motståndaren blir vald, menar Walker själv.

Mette Nordström, Washington

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes