Hoppa till huvudinnehåll

Respektera havet vid ejderjakt

Gudingflock på flykt.
Gudingflock på flykt. Gudingflock på flykt. Bild: Mikael Kilpi gudingjakt

Under veckoslutet sysselsattes sjöbevakning i vattnen utanför Hangö och Raseborg med att rädda ejderjägare som råkat i knipa. Sammanlagt fjorton personer och ett antal hundar räddades. Som tur var förolyckades ingen människa.
Kaj Werner som är verksamhetsledare för Ekenäsnejdens Jaktvårdsförening säger att de som beger sig ut på ejderjakt skall respektera havet

- Det och sedan bör man veta hurudant vädret är och blir under de närmaste timmarna. Man skall också vara väl förbered på alla vis, för det kan ske överraskningar ute till havs, säger han.
Äventyrslystna utbölingar
Han konstaterar att de människor som nu råkade i sjönöd var till största delen inifrån landet.

- De är kanske inte vana med havet, utan har vanan från någon insjö, där vattnet beter sig på ett helt annat sätt.
Han säger också, att ejderjakten som är tillåten på de så kallade allmänningarna (statsägda holmar och skär) utanför den västnyländska kusten lockar äventyrslystna människor.

Kaj Werner betonar vikten av respkten för havet vid ejderjakt.
Jägare Kaj Werner säger att man skall respektera havet. Kaj Werner betonar vikten av respkten för havet vid ejderjakt. Bild: YLE/Bubi Asplund fågeljakt,Ekenäs

- Det verkar vara lite som så, att man kommer bort hemifrån ett veckoslut och inte kanske kommer ihåg väderrapporterna och dessutom har mer eller mindre stora mängder sprit med sig. Det är förstås inte alls bra, säger han och tillägger:

- Man skall nog lämna spriten hemma om man åker ut på jakt!

Ejderstammen på sjunkande

Trots att ejderstammen har halverats under de senaste tio-tolv åren, har ejderforskaren Mikael Kilpi vid Aronia i Ekenäs inget emot ejderjakten i sig.

- Jag vet att jakt är roligt. Orsakerna till att ejderstammen minskar ligger nog annanstans än i den jakt på gudingar (ejderhane) som börjar i juni, säger Kilpi.
Han säger, att del de "importerade" djuren som mink och mård samt det att havsörnen ökar i antal, är en orsak till att ejderstammen blir mindre.

Miljöforskare Mikael Kilpi från Västnyland
Forskare Mikael Kilpi är orolig över ejderstammens minskning. Miljöforskare Mikael Kilpi från Västnyland Bild: Yle/ Monica Slotte-Wallenius kilpi mika

- Alltfler ådor (ejderhona) tas vid boet och nu har ejderstammen en så snedvriden könsfördelning att det går två gudingar på en åda, säger Mikael Kilpi.
Jaktiden på guding pågår alltså som bäst och åda får jagas från och med 20:e augusti. Ejderjakten pågår till slutet av året.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland