Hoppa till huvudinnehåll

Facket vill häva strejkbeslutet

Finnair Airbus A340
Finnair Airbus A340 Bild: Finnair finnair airbus a340

Fackförbundet Pro vill upphäva beslutet att avbryta strejken bland Finnairs tekniska personal. Pro kommer att lämna in en ansökan om att beslutet som Helsingfors tingsrätt fattade tas tillbaka, säger Pros ordförande Antti Rinne.

Strejken bland Finnairs tekniska personal avbröts i går kväll. Orsaken är att Finnair ansökte om ett strejkförbud som är kopplat till ett hot om vite på 2,8 miljoner euro från Helsingfors tingsrätt.

Om Pros och Luftfartsunionen IAU:s medlemmar hade fortsatt sin strejk kunde förbunden ha blivit tvungna att betala summan i vite.

Rinne säger ändå att förbudet är olagligt och går stick i stäv med det finländska rättssystemet. Åtgärden har sökts av domstolen utan att fackförbundet har hörts.

Finnair anser att strejken, som inleddes i tisdags, var olaglig och därför ansökte bolaget om att tingsrätten tillfälligt skulle avbryta den.

Vid Finnair bedömer man att flygtrafiken återgår till det normala i dag. Förseningar och uteblivna flygturer är ändå möjliga. Så länge strejken pågick fick Finnair ställa in sex flygturer.

(Yle Nyheter)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes