Hoppa till huvudinnehåll

Finland som fotbollsland

Finland har aldrig spelat i EM:s eller VM:s slutspel. Landslaget har alltid kvalats bort i kvalmatcherna. Vad beror det på? Dåliga fotbollsplaner, lång och långsam hemmaliga? Tommy Lindholm, Roman Eremenko och Mixu Paatelainen funderar på finländarnas chanser i fotbollsammanhang genom åren. Och hur spelar man i den inhemska ligan?

Tommy Lindholm från Pargas och PIF var som 18-åring i Finlands fotbolls landslagstävlingar 1966. Han fick en unik chans att träna med Manchester United. Manchester-tiden bar frukt och i slutet av 1960-talet var han FM-seriens målkung. Han spelade 43 matcher i Finlands landslag och gjorde 11 mål.

Från 1986 tränade han TPS och senare HJK. Men 1992-1994 var han landslagets huvudtränare. Han berättar sina idéer om den finländska fotbollen 1993 och 1994. OCh med facit på hand 2007.

Landslagstränaren Tommy Lindholm anser att man måste tänka framåt. Sitt eget lag kallar han skapligt 1994. Att bygga upp ett försvarspel klarar man, men inte anfallsspelet. Finländarna har inte ryggmärgsreflexen att slutföra ett mål. Den individuella skickligheten räcker inte. Men inte ens individuellt skickliga spelare räcker, man ska ha ett lagmaskineri som fungerar till 100 %.

Tommy Lindholm kritiserar den finländska ligafotbollen. 14 lag är för mycket med tanke på tempo i matcherna. De finländska spelarna har för mycket tid och plats, man borde ha tuffare matcher. Fotbollsklubbarna borde också skötas mera professionellt och kanske på så sätt komma med i Europa cupen och finländarna spela mera utomlands.

Tommy Lindholm funderar på Finlands möjligheter att klå Sverige 1993. Ajax-spelaren Jari Litmanen får spela försvar. Tommy Lindholm har erfarenhet att vinna över Sverige 1966.

Vi får också konkret se de omständigheter finländska ligafotbollslag har då vi följer med Tommy Lindholms TPS och lilla FF Jaro i Jakobstad.

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.