Hoppa till huvudinnehåll

Galopperande miljoner

Det skulle bli ett storstilat hästsportcenter för trav- och ridhästar med tillhörande multiarena för andra sporter och evenemang. Det som finns idag är en halvfärdig väg och parkeringsplats ute i skogen. Och värst av allt; budgetmedlen sinar. Vasaregionens hästsportcenter är så här långt en storstilad flopp.

Vasaregionen har i flera år planerat att bygga ett hästsportcenter. När fullmäktigeförsamlingarna i Vasa och Korsholm för två år sedan lät sig övertygas och gav tummen upp för projektet var glädjen hög bland hästsportentusiasterna i nejden.
Men det har visat sig att den budget som godkändes var kraftigt underdimensionerad med tanke på projektets omfattning. En som känner sig lurad idag är fullmäktigeledamot Kaj Skåtar (SFP) i Vasa.

Den bärande linjen hos dem som agerat är att bara vi kommer igång så kommer det nog pengar,

- Den bärande linjen hos dem som agerat är att bara vi kommer igång så kommer det nog pengar, säger Skåtar nu i efterhand.

En av dem som agerat är Korsholmpolitikern Monica Sirén-Aura (SFP). Hon har varit med i förberedelserna från första början och är ordförande för hästsportcentrets styrgrupp. Dessutom är hon styrelsemedlem i SÖH (Svenska Österbottens Hästavelsförbund). Hon menar att det absolut behövs en dylik satsning för att locka arbetskraft till trakten och för att travet skall hållas kvar i Vasa. Hon låter sig inte avskräckas av att budgeten skäggar på ca 150 procent.

- Jag kan inte säga vem som räknade fel; vi söker inte en syndabock, menar Sirén-Aura.


Kalkylerna gick helt fel

Ja, frågan är hur det kunde gå så fel med de ekonomiska kalkylerna just den här gången. Det har visat sig att de 2,66 miljoner euro som politikerna för två år sedan godkände för byggandet av en travbana, läktare och vägförbindelser inte räcker någon vart. Vasas förvaltningsdirektör Veli-Matti Laitinen som också är medlem i styrgruppen säger att utgångspunkten för budgetbeslutet var de konsult- och tjänstemannarapporter som gjordes år 2008 och som landade på 7-10 miljoner. De bantades helt enkelt ner inför beslutet. Fast tydligen inte tillräckligt…

- Det är klart att summorna och helhetskostnaderna är för små; det kan man säga nu efteråt, menar Laitinen.

Affärsmannen Anssi-Jukka Kasi som skulle stå för centrets stall och manege med privata medel säger rent ut att frågan har skötts amatörmässigt. Dessutom hävdar Kasi att han vid flera tillfällen påpekade att budgeten är orealistisk.

- Svaret från styrgruppen var att det kommer nog pengar, påstår Kasi som har fått nog av allt och hoppat av.

En annan som börjar få nog är Mikael Mattfolk, ordförande för SÖH.

- Alla skjuter ifrån sig; ingen tar något slutgiltigt ansvar.

Hästavelsförbundet har också ett ansvar i projektet. SÖH har ingått ett intentionsavtal med styrgruppen om att sköta driften på den nya travbanan. Men det är tveksamt om förbundet klarar av att uppfylla det som avtalet stipulerar. Styrgruppens ordförande som alltså också är styrelsemedlem i SÖH säger att hon inte har sett sig tvungen att jäva sig när hon i egenskap av fullmäktige- och styrelseledamot i Korsholm har beslutat om hästsportcentrets framtid.

- Det har ingen praktisk betydelse, konstaterar Monica Sirén-Aura.

Enligt de senaste kostnadskalkylerna krävs det uppemot 4 miljoner euro i tilläggsfinansiering från kommunerna för att slutföra projektet. I den summan ingår inte den tilltänkta privatfinansieringen för ridsporten.


Av Kjell Lindroos

Läs också

Nyligen publicerat - Samhälle