Hoppa till huvudinnehåll

Ray Bradbury död

Ray Bradbury Bild: AP Graphics Bank bradbury

Den amerikanska författaren Ray Bradbury har dött, 91 år gammal.

Bradbury omnämns ofta som en av de mest inflytelserika science fiction-författarna i världen. Mest känd är han för sin dystopiska bok Fahrenheit 451, från 1953. I den beskriver han ett framtida samhälle med ett auktoritärt styre, där böcker, konst och självständiga tankar är förbjudna och där teven styr människors dagliga liv.

Övriga kända böcker är romanen Oktoberfolket, samt novellsamlingarna Den illustrerade mannen och Invasion från mars.

Bradbury skrev romaner, noveller, essäer, hörspel, pjäser och filmmanus i ett otal olika genrer, allt från pastorala barndomsskildringar till deckarhistorier, skräck och fantasy. Han skrev bland annat manuskriptet till den ursprungliga filmatiseringen av Herman Melvilles bok Moby Dick. Han var också en uppskattad essäist inom konst- och kulturfältet.

Ray Bradbury har mottagit de flesta stora priserna inom science fiction-genren. År 2004 mottog han USA:s främsta konstutmärkelse, The National Medal of Arts av president George W Bush. Han har också fått bland annat en krater på månen och en asteroid uppnämnd efter sig eller sina verk.

Jan Wass

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes