Hoppa till huvudinnehåll

Spansk oro på finansmarknaderna

Spaniens premiärminister och budgetminister diskuterar 5 juni 2012
Spaniens premiärminister och budgetminister i diskussion den 5 juni 2012 Spaniens premiärminister och budgetminister diskuterar 5 juni 2012 Bild: EPA/JUANJO MARTIN mariono rajoy

Europeiska Centralbanken ECB sänker eventuellt i dag styrräntan för att hjälpa upp situationen för bankerna i Sydeuropa. ECB:s råd möts till sitt månatliga möte, men nu har bankkrisen i Spanien satt finanssystemet i gungning. I dag kommer också EU-kommissionen att föreslå en strängare övervakning av det europeiska banksystemet.

Det sjuder allt mer i euroområdet för varje dag som går. Det som i går gjorde att soppan närmade sig kokpunkten var ett uttalande från Spaniens budgetminister Cristobal Montoro.

- Den riskpremie som Spanien måste betala för att få lån visar att dörren till lånemarknaden är stängd, sade Montoro i spansk radio.

Spanien måste betala nästan 5,5 procentenhet högre ränta för sina lån än till exempel Tyskland – en räntenivå som börjar bli ohållbar. Och i morgon ska Spanien försöka låna ytterligare två miljarder euro på marknaden.

Frågan som nu allt fler börjar ställa sig är hur länge Spanien klarar sig utan att be om hjälp utifrån, så som Grekland, Irland och Portugal tidigare har gjort. Men det betyder också att långivarna ställer villkor för hur det går till och Spanien fortsätter att kämpa för att kunna stå på egna ben.

Åtgärder verkar inte hjälpa

Spanien har gjort det mesta som omvärlden tycker att landet ska göra, men det verkar som om medicinen biter mycket långsamt och att biverkningarna slår till fortare, det vill säga än så länge har arbetslösheten inte avtagit. Landets premiärminister Mariono Rajoy har räknat upp sina förslag till hur krisen ska lösas.

- Euron är irreversibel, men den inte får bli en spelbricka, säger han.

Premiärministern vill ha en starkare ekonomisk union, med gemensam europeisk bankövervakning och euroobligationer, det vill säga gemensamma europeiska statsskulder. Dessutom efterlyser han ett europeiskt depositionsskydd, det vill säga att hela Europa skulle garantera bankkundernas tillgångar i olika länder.

EU-kommissionen kommer i dag att lägga fram ett nytt ramverk för att få ett sundare och starkare finanssystem, som det heter. I det ingår bland annat en starkare europeisk bankövervakning, särskilt av viktiga banker som har verksamhet i flera länder.

Europeiska Centralbanken möts också i eftermiddag och flera bedömare tror att ECB måste ingripa på något sätt. En metod kunde vara att sänka den redan nu rekordlåga styrräntan från 1 procent till en halv procent. Det här skulle sänka lånekostnaderna för till exempel de spanska bankerna. Det som talar emot en räntesänkning är att ECB gärna vill sätta ytterligare tryck på de europeiska politikerna, dessutom vill centralbanken inte sända "felaktiga" signaler till Grekland inför valet den 17 juni.

Dan Ekholm, Bryssel