Hoppa till huvudinnehåll

Tung trio erbjuder expertis

Jonatan Johansson.
"Tintti" är en av Yle Sportens experter under EM 2012 Jonatan Johansson. Bild: Yle / Seppo Sarkkinen Jonatan Johansson

Yle Sporten kommer under EM-turneringen i fotboll att ha hjälp i referatbåset av en blytung och ytterst verbal trio.

Tim Sparv, Jonatan Johansson och Sebastian Strandvall hör alla till Svenskfinlands vassaste fotbollsprofiler och besitter en gedigen kunskap och en sann iver att dela den kunskapen under sommaren för Yle Sportens räkning.

Förutom sina insatser som expertkommentatorer i TV2 och på Yle Fem kommer Sparv, Johansson och Strandvall även att höras och synnas i program som Sportradion, Vegasporten och Sportnytt.

Jonatan Johansson, Pargaslegend

Jonathan Johansson hör till den exklusiva 100-klubben inom finsk landslagsfotboll. Pargasbördige Johansson gjorde 105 landskamper och 22 mål för Finland under sin aktiva karriär.

Han har spelade som proffs utomlands mellan åren 1997 och 2009 i Estland, Skottland, England och Sverige innan han avrundade sin aktiva karriär i TPS och Åbo.

För tillfället arbetar den idag i Skottland bosatte Johansson, 36, som juniortränare i Greenock Morton och hjälper också till i TPS juniorakademi.

Här hör du "Tintti":
to 14.6 - Italien-Kroatien och Spanien-Irland
fr 15.6 - Ukraina-Frankrike och Sverige-England
sö 17.6 - Danmark-Tyskland eller Portugal-Holland (intresset avgör)
ons 27.6 - semifinal 1
tor 28.6 - semifinal 2
sö 1.7 - EM-finalen

Sebastian Strandvall, VPS (följ @SebaStrandvall på twitter)

Sebastian Strandvall hör till den idrottande familjen Strandvall, och återvände inför fotbollssäsongen 2012 till hemstaden och VPS. Sin fotbollsfostran fick ”Seba” i Vasa IFK och förädlingen till den storspelare han idag är ägde rum under Olli Huttunens ledning i Valkeakoski och FC Haka.

Mellan tiden i Valkeakoski och hemkomsten till Sandviken spelade Strandvall två säsonger på Åland för IFK Mariehamn.

Strandvall har figurerat i Mixu Paatelainens vinterlandslag, men har ännu inte gjort sin A-landslagsdebut.

Här hör du "Seba"
lö 9.6 - Holland-Danmark och Tyskland-Portugal
sö 10.6 - Spanien-Italien och Irland-Kroatien
on 13.6 - Danmark-Portugal och Holland-Tyskland

Tim Sparv, FC Groningen (följ @TimSparv på twitter)

Kimobördige Tim Sparv, 25, spelar sen 2010 i holländska Eredivisie och FC Groningen. Före flytten till Holland spelade den slitstarke mittfältaren i Allsvenskan för Halmstad.

Under åren 2003-2006 lärde sig Sparv mycket om fotbollen och livet vid Southamptons juniorakademi, trots att det aldrig blev några framträdanden i engelskt seriespel. Trots det när den stora Manchester United-supportern fortfarande drömmen om att Sir Alex ännu en dag skall slå en signal...

Sparv var under juniortiden kapten för Finland U21-landslag vid EM i Sverige 2009 och har redan hunnit samla ihop till respektabla 19 landskamper på seniornivå.

Här hör du Tim:
må 11.6 - Frankrike-England och Ukraina-Sverige
må 18.6 - Kroatien-Spanien eller Italien-Irland (intresset avgör)
ti 19.6 - England-Ukraina eller Sverige-Frankrike (intresset avgör)

Läs också

Fotbolls-EM 2012

 • Spanien vann EM-guld

  Spanien skrev sig in i historieböckerna på söndagen. Spanien besegrade Italien med 4-0 i EM-finalen i fotboll och Vicente del Bosques landslag är därmed det första genom tiderna att vinna tre storturneringar i svit.

 • Så syns EM på Yles kanaler

  Under fotbolls-EM i Polen och Ukraina har Yle äran att förmedla samtliga 31 matcher. Alla matcher refereras dessutom på svenska i TV1, TV2 och Yle Fem.

 • Tung trio erbjuder expertis

  Yle Sporten kommer under EM-turneringen i fotboll att ha hjälp i referatbåset av en blytung och ytterst verbal trio - Tim Sparv, Jonatan Johansson och Sebastian Strandvall.

 • Här avgörs EM i fotboll

  Fotbolls-EM delas i år mellan Polen och Ukraina, och matcherna kommer att spelas på totalt åtta orter. Öppningsmatchen spelas i Warsawa i Polen och finalen i Kiev i Ukraina. Arenan Kiev är störtst, medan stadion i Lviv är över hälften mindre.

 • Kan du din EM-historia?

  Man har spelat om det europeiska mästerskapet i fotboll ända sen 1960. Årets turnering i Polen och Ukraina är den 14:e i ordningen, men de 13 tidigare turneringarna har bjudit på ett och annat.

 • Ladda upp inför EM på Arenan

  Yle Sporten bjuder via Arenan på ett massivt EM-paket inför turneringen i Polen och Ukraina som sparkar igång den 8 juni.

Nyligen publicerat - Fotbolls-EM 2012

 • Spanien vann EM-guld

  Spanien skrev sig in i historieböckerna på söndagen. Spanien besegrade Italien med 4-0 i EM-finalen i fotboll och Vicente del Bosques landslag är därmed det första genom tiderna att vinna tre storturneringar i svit.

 • Spanien eller Italien?

  EM-turneringen i fotboll avslutas i kväll med finalen mellan Spanien och Italien. Spanien kan skriva sig in i historieböckerna - ifall Spanien tar EM-guld vinner man som första lag genom tiderna tre storturneringar i rad. Klicka här för att följa finalen på YLE Arenan klockan 21.00

 • Show av Balotelli - Italien till final

  Mario Balotelli stal showen då Italien tog sig till final i fotbolls-EM. Balotelli gjorde Italiens bägge mål då man vann över Tyskland med 2-1 i torsdagens semifinal.

 • Trendbrott av Tyskland eller Italien?

  Formkurvan talar för Tyskland medan historien talar för Italien. Endera Tyskland eller Italien kommer att bryta en trend i kväll då lagen möts i EM-semifinal. Klicka här för att följa matchen på Arenan med start klockan 21.25.

 • Spanien eller Portugal till final?

  Spanien och Portugal gör i kväll upp om en plats i EM-finalen i fotboll. Storebror Spanien är förhandsfavorit i slaget om den iberiska halvön. Klicka här för att följa matchen på Arenan med start klockan 21.25.

 • Nytt publikrekord i fotbolls-EM

  Nästan 1,3 miljoner åskådare har varit på plats i fotbolls-EM i Polen och Ukraina. Det tidigare rekordet gjordes fyra år sedan i Österrike och Schweiz.

 • Italien straffade England

  Italien är klart för semifinal i fotbolls-EM. Italien besegrade England i kvartsfinal efter straffläggning.

 • Alonso matchvinnare för Spanien

  Xabi Alonso var den överraskande matchhjälten för Spanien då man besegrade Frankrike i kvartsfinal i fotbolls-EM. Alonso som gjorde sin 100:e landskamp stod för bägge målen då Spanien slog Frankrike med 2-0.

 • Spanien bryter trenden?

  Kvartsfinalskedet i fotbolls-EM fortsätter i kväll med en match mellan Spanien och Frankrike. Regerande mästaren Spanien är favorit till avancemang trots att man aldrig besegrat Frankrike i en tävlingsmatch. Klicka här för att följa matchen på YLE Arenan med start klockan 21.20.

 • Tyskland körde över Grekland

  Tyskland besegrade Grekland i kvartsfinalerna av EM-turneringen i fotboll. Tyskland dominerade matchen stort och vann rättvist med 4-2.

 • Kan Grekland rubba Tyskland?

  Tyskland är skyhög favorit då man möter Grekland i kväll i kvartsfinal i fotbolls-EM. Joachim Löws lag har radat upp segrar på löpande band och till och med passerat Spanien som turneringens främsta mästarkandidat. Klicka här för att följa matchen på YLE Arenan med start klockan 21.25.

 • Ronaldo frälste Portugal

  Portugal är klart för semifinal i fotbolls-EM. Cristiano Ronaldo gjorde matchens enda mål då Portugal besegrade Tjeckien med 1-0 i kvartsfinalskedet.