Hoppa till huvudinnehåll

Vården på Mjölbolsta: Nu talar de anhöriga

Mjölbolsta sjukhusingång med sina ljusa bord och stolar en solig vårdag.
Mjölbolsta är ingen solskenshistoria, tycker många anhöriga Mjölbolsta sjukhusingång med sina ljusa bord och stolar en solig vårdag. Bild: Yle / Pia Santonen foaje


Vården av äldre på Mjölbolsta får hård kritik av de anhöriga. De klagar över allt från att patienterna ges starka psykmediciner i onödan till informationsbrist och dåliga attityder av personalen.

Yle Västnyland har talat med bland annat med Katja Sjöroos - hennes mormor vårdades på Mjölbolsta i våras.

Informationen brister

Katja Sjöroos ger exempel på informationsbrist och bristande koordinering. Hon säger att det brister både i informationen till de anhöriga och i informationen mellan de anställda.
Hennes mormor flyttades till exempel plötsligt från Västra Nylands sjukhus till Mjölbolsta. Flytten skedde med bara någon timmes förberedelse strax efter att mormodern hade fått veta att hon lider av en tumör i hjärnan.

Sjöroos talar också om vårdplansmöten som aldrig hållits. Hon nämner också ett borttappat vårdtestamente. Också andra anhöriga talar om att vårdplansmöten aldrig blivit av och om anhöriga flyttats plötsligt mellan avdelningar. En som vi talar med talar om direkt medicinsk vanvård.

"Skräpprat, staden håller inte vad den lovar"

De anhöriga Yle Västnyland talat med är inte nöjda med vården av äldre på Mjölbolsta.
Staden själv ger en annan bild. Staden Raseborg berättar på sin webbplats om vården på vårdavdelningarna, det vill säga den så kallade bäddavdelningen:

"Syftet med vården och vårdarbetet är att främja patientens egen kapacitet att klara sig själv. Det är väsentligt att patienten hittar sina egna resurser, upprätthåller dem och stärker dem för att kunna behålla sin självständiga funktionsförmåga och öka den. Detta lägger grunden till eventuellt snabb utskrivning, tillbaka till den familjära och trygga omgivningen.
Det är dock inte alltid möjligt att hemförlova en patient och därför är vår målsättning att vårda en patient utgående från hennes eller hans situation, och vid behov erbjuda patienten lugn och smärtfri slutfas för livet, om möjligt tillsammans med de närmaste."
Texten övertygar inte Arto Tuominen. Hans mamma har vårdats både på vård- och långvårdsavdelningarna.

- Jag skulle ha lust att säga: skräpprat. Det är fina principer. Jag skulle rosa hela grundtryggheten om det skulle fungera. Men praktiken och verkligheten är en helt annan. Jag har följt med läget sedan augusti ifjol. Det finns inte någon tanke på att man ska försöka få hem patienterna därifrån eller rehabilitera dem. För tillfället finns det inte ens personal där som rehabiliterar. Det finns inte ens rollatorer, säger Arto vars mor har opererats. Hon har efter det inte fått rehabilitering trots att läkaren har ordinerat rehabilitering.

Arto är säker på att hans mamma fått psykmediciner i onödan. Främst den starka medicinen Risperdal, men också Ketipinor ja Quetiapin. Ockås de andra anhöriga har misstänkt att de anhöriga fått för starka mediciner för att hållas lugna och blu mer anpassningsbara för anstaltvård. Men de har inte fått den information de behövt och frågat efter. Arto Tuominen fick jobba hårt innan han ens fick se en skymt av några dokument - men några kopior fick han inte. Det här till skillnad från till exempel Västra Nylands sjukhus där de kommer direkt hem till honom efter vårdtiden.

Läs mera

Stadens produktionschef Jeanette Pajunen, kvinnan som ansvarar för all den vård som staden själv producerar, sade
för en tid sedan att "det allra värsta är ändå att personalen inte alltid bemöter kunderna, det vill säga patienterna och deras anhöriga rätt".

Yle Västnyland har också rapporterat om stadens försök att hålla kostnaderna
på Mjölbolsta i styr. Staden tog över långvårdsavdelningarna av Folkhälsan Syd i början av mars. Samtidigt ökades vårdplatserna.

Här kan du läsa vad lagen säger om patientens ställning och rättigheter.

I Sverige har psykofarmaka för äldre debatterats
en längre tid.

Staden svarar

De ansvariga inom staden Raseborg bemöter kritiken i God morgon Västnyland på torsdag (7.6).
Ordföranden för grundtrygghetsnämnden Roger Engblom, grundtrygghetsdirektör Arne Nummenmaa och förvaltningsöverläkare Åsa Westerlund diskuterar vården på Mjölbolsta i torsdagens program efter nyheterna klockan 7.30.

Läs också

Nyligen publicerat - Västnyland