Hoppa till huvudinnehåll

Hangö IK:s Jonna Berghem klarade VM-gränsen

Jonna Berghem, Hangö IK.
Jonna Berghem, Hangö IK. Jonna Berghem, Hangö IK. Bild: YLE/Bubi Asplund karis telefon gamesHangö IK:s Jonna Berghem var den som i torsdagens friidrottstävlingar i Karis stod kanske för den bästa västnyländska prestationen. Hon löpte nämligen under VM-kvalgränsen för juniorer på korta häcken.

Hennes tid 1373 på 100 meter häck var givetvis också hennes personbästa och kommer upp på en femte plats på den finländska topplistan för i år. Segern i loppet gick till Annimari Korte från Helsingforsklubben Viipurin Urheilijat på tiden 13,47, säsongens nästbästa notering i Finland.

Teemu Wirkkala kastade långt
I herrarnas spjut kastade Teemu Wirkkala från Toholampi med resultatet 83,73 och vann i överlägsen stil före tvåan Harri Haatainen, Lapuan Virkiä (Lappo), 75,85.
Wirkkala skulle ha haft en fin serie, men han valde att stiga över flera av sina kast. IF Raseborgs unga Teo Takala kastade 64,67 och var åttonde i den tuffa tävlingen.
Söderlund stötte årsbästa
Tomas Söderlund, IF Raseborg, stötte 18,80 i herrarnas kula och förbättrade därmed sin årsbästa notering med 24 centimeter. Han är klar statistiketta i Finland.

I damernas höjd var Hangö IK:s Linda Sandblom enda deltagaren och vann med 183. Hon förbättrade sitt utomhusrekord med hela sex centimeter. I damernas statistik för säsongen 2012 klättrar hon upp på en andra plats två centimeter efter Laura Rantanen.
Bra tävlingar på 1500 meter
På damernas 1500 meter vann Suvi Selvenius från Helsingforsklubben HKV med tiden 4.24,31. Hennes tid är den bästa inhemska notering i år på den sträckan. Tvåan Kaisa Tyni förlorade fyra sekunder.

Också på herrarnas 1500 meter gjordes hyfsade sluttider. Segern i slutsprutskampen gick till Kevin Batt från Australien på tiden 3.46,74. Tvåan Willy Rotich från Kenya och Åboklubben Turun Urheiluliitto förlorade en dryg sekund.

Vädret gynnade

Segern i herrarnas längdhopp gick till arrangörsklubben IF Raseborgs Timo Broman. Hans resultat var 6,76. Damernas segrare i samma gren heter Aurora Troberg och hon representerar Esbo IF. Hennes resultat var 5,59. IF Raseborgs Sara Oraheimo hoppade 5,34 och var trea.

Tävlingarna genomfördes i ypperliga förhållanden. Solen sken och publiken trivdes. I viss mån störde den byiga vinden en aning idrottarnas prestationer.