Hoppa till huvudinnehåll

Transportbranschen hotar med stödstrejker

Flygplan MD-11
Den tekniska personalens strejk måste avbrytas vid Finnair Flygplan MD-11 Bild: Lassi Tolvanen finnair

Transportbranschen överväger kännbara åtgärder för att stöda Finnairs personal. De är förvånade över domen i Helsingfors tingsrätt att den tekniska personalens strejk måste avbrytas, med hot om vite på 2,8 miljoner euro.

Bil- och transportarbetarförbundet, Luftfartsunionen, Post- och logistikbranschens union, Flygvärdinne- och stuertarnas förening, Sjömansunionen och Lokförarförbundet diskuterade förhandlingssituationen inom Finnair i dag.

Inkommande vecka kommer man att diskutera eventuella stödåtgärder. Det är oklart vilka åtgärder det kan bli fråga om, men ordföranden för Post- och logistikbranschens union, Esa Vilkuna, säger att de måste vara sådana att de har en inverkan.

Enligt Vilkuna är fackförbunden också förvånade över juridiken kring strejken. Aldrig tidigare har det hänt att man måste ha en viss summa pengar för att få starta en arbetsstrid.

Flera förbund har också lämnat in en klagan till Helsingfors hovrätt över strejkdomen. Klagan har undertecknats av Fackförbundet Pro, Finnaris tekniker och Finlands flygtjänstemän. De tre fackförbunden kräver att klagomålet behandlas i brådskande ordning. Hur snabbt ärendet behandlas i hovrätten klarnar nästa vecka.

Läs också: FFC kritiserar tingsrättens beslut om Finnair-strejk

(Yle)

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes