Hoppa till huvudinnehåll

Spanien begär enormt krislån

Spanien kan ansöka om lån på upp till hundra miljarder euro från euroländernas krisfonder. Lånet är menat för kapitalisering av banker och det är staten som ansvarar för att lånet betalas tillbaka. Euroländernas finansministrar kom i går överens om lånet i en utdragen telefonkonferens.

Spaniens finansminister Luis de Guindos var i går kväll nöjd med resultatet av förhandlingarna med euroländerna. de Guindos betonade att lånet inte är belagt med finanspolitiska villkor, utan endast är till för att kapitalisera svaga banker.

Enligt spanska tidningsuppgifter önskade Finland och Nederländerna politiska villkor för beviljandet av lånet till Spanien.

Spaniens målsättning var att undvika ett så kallat räddningspaket, för att som stort land inte bli utan marknadsfinansiering. Med banklånet syftar man till att återfå marknadernas förtroende innan det fruktade parlamentsvalet i Grekland den här månaden.

Regeringen kommer att utarbeta den officiella stödförfrågan inom kort. Spanien kan söka kredit upp till 100 miljarder euro billigare än på marknaden.

Enligt den internationella valutafonden, IMF, behöver endast var tredje bank i Spanien stöd. Enligt IMF behövs åtminstone 40 miljarder euro. Internationella valutafonden kommer att övervaka användningen av stödet.

Statens skuldsättning kommer att bli värre, eftersom det är staten som ansöker om lånet. Fulla hundra miljarder skulle vara en tiondel av Spaniens bruttonationalprodukt. I början av året var Spaniens statsskuld 70 procent av BNP.

Stötestenen för den spanska ekonomin är de enorma fastighetsförluster som hopat sig i bankerna. Största delen av bankstödet kommer att gå till saneringen av dessa.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes