Hoppa till huvudinnehåll

Börsuppgången efter spanskt besked kom av sig

Kursfall på Nikkeibörsen
Arkivbild Kursfall på Nikkeibörsen Bild: EVERETT KENNEDY BROWN/EPA börserna

Finansmarknaderna är inte övertygade om att räddningsaktionen för de spanska bankerna räcker till. Den slutsatsen kan man dra bland annat av att aktiekurserna sjönk på New York-börsen i dag, samtidigt som Spaniens lånekostnader steg en aning.
New York-börsen steg då handeln inleddes i dag, men började därefter sjunka och slutade 1,1 procent på minus.

Under veckoslutet blev det klart att Spanien kommer att beviljas upp till 100 miljarder euro i finansstöd av EU. Stödet ska gå till de spanska banker som behöver nytt kapital för att klara sig.

I Madrid steg börsindex under förmiddagen med sex procent, men senare krympte uppgången och börsen slutade 0,54 procent på minus. Också i Frankrike och Tyskland steg börskurserna till en början, men då börsen stängde hade index i Frankrike sjunkit med 0,3 procent, medan Tyskland noterades för en uppgång på 0,2 procent.

Räntan på spanska 10-årsobligationer steg under dagen med 0,29 procentenheter till 6,47 procent. Också i Italien steg räntan på 10-åriga statsobligationer i dag - till över 5,84 procent. Den italienska ekonomin krympte med 0,8 procent under årets första kvartal. Det är den sämsta tillväxtsiffran för Italien på tre år.

Uppgifter om en avmattning i den kinesiska ekonomin väckte också oro på marknaden.

Läs också

Nyligen publicerat - Ekonomi