Hoppa till huvudinnehåll

Könsneutrala äktenskap delar SFP i Österbotten

Två homosexuella män håller varandra i handen
Två homosexuella män håller varandra i handen Bild: AP Graphics Bank homoäktenskap,homosexuella

På SFP:s partidag godkändes en motion om att partiet ska jobba för att två personer av samma kön kan ingå äktenskap med varandra genom borgerlig vigsel.

En könsneutral äktenskapslag skulle ersätta partnerskapslagen som bara delvis har samma rättsverkningar som äktenskapet. Samkönade par får till exempel inte adoptera barn, förutom då barnet är den ena partnerns barn.

Hans Snellman anser att det här kommer att innebära att partiet tappar röster i Österbotten och han anser att partnerskapslagen räcker.

- I fråga om en könsneutral äktenskapslag kunde partiet nöja sig med att det inom partiet finns olika åsikter och att var och en tar ställning enligt egen övertygelse, säger han.

Emina Arnautovic från Närpes säger att det handlar om äktenskap genom borgerlig vigsel och man tar alltså inte ställning till hur kyrkan ska agera.

Hon anser att man inte kan gå ut och säga att SFP är ett liberalt parti om man inte kör den här frågan.

- Jag har stor respekt för att det finns olika åsikter, men jag har större respekt för mänskliga rättigheter och grundlagen, att vi ska vara jämlika. Jag kan inte se det på något annat sätt, säger hon.

Arnautovic tror inte att partiet kommer att tappa röster pga det beslutet, hon anser att SFP är så mycket mera än bara den här frågan, och att man har respekt för att det finns många olika åsikter.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten