Hoppa till huvudinnehåll

Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige på Lurens

Nils Holgersson
Nils Holgersson Bild: Bild: Mats Tuominen nils holgersson

Den handlar om Nils Holgersson, en pojke som blir förvandlad till en pyssling och som på ryggen av en gås får resa genom hela Sverige. Trots att den var tänkt som läsebok i inrikesgeografi har boken översatts till många språk. Boken var även den svenska barnbok som, ända tills Astrid Lindgrens stora succé Pippi Långstrump översatts till flest språk, över sextio stycken.

Nils Holgersson
Nils Holgersson Bild: Bild: Mats Tuominen nils holgersson

Nils på gåskarlens rygg är en välkänd bild, som ger de flesta associationer till denna bok. Resan började enligt historien 20 mars år 1898 och Nils kom hem till Västra Vemmenhög den 8 november samma år. Gåskarlen heter Mårten och är en vit tamgås som bestämmer sig för att slå följe med de grå vildgässen, en biologisk märklighet som noterats vid olika tillfällen. Ledargåsen heter Akka, med namn av det lappländska bergsmassivet.

Nils Holgerssons underbara resa på Lurens sommaren 2012

I sommar flyger vi på en oförglömlig resa med Selma Lagerlöfs älskade klassiker Nils Holgerssons underbara resa med start från vridläktaren på Lurens sommarteater i Pernå, det vill säga den äldsta sommarteatern i Svenskfinland. Pjäsen som passar hela familjen dramatiseras och regisseras av Lurensveteranen Christian Lindroos och innehåller nyskriven musik av Sofia Finnilä. Duon har stått bakom ett flertal av våra succéepjäser, som Grease och Pelle Svanslös.

På sin resa genom Sverige får vi följa med hur Nils Holgersson, förvandlad till tummetott, och hans resekumpaner Mårten Tamgås och vildgässflocken ledd av Akka möter faror från såväl naturen som människan och får se hur sann vänskap kan påverka en ung buse. Kommer tamgåsen Mårten att orka flyga ända upp till Lappland? Får räven Smirre någonsin sin gåsstek? Blir Nils förvandlad till människa igen? Kom med på vår flygtur och se själv hur det går!

Webbplats

I produktionsgruppen finns bekanta namn för vana Lurensbesökare. För scenografin står Kjell Widlund,med snart 30 års erfarenhet bakom sig. Som koreograf fungerar Susanne Vikström. Som nya medlemmar i produktionen stiger in Niko Palonen som i år ansvarar för dräkterna samt Jenny Suuronen, vår nya producent.

I rollerna ser vi bland andra:

Nils Holgersson………...Alexander Wendelin

Mårten…………………..Bo Lindfors

Akka från Kebnekajse…..Solveig Lindfors

Yksi……………………..Henrik Aldén

Kaksi……………………Jenna Aalto

Dunfin…………………..Margita Nylund

Smirre…………………..Frej Lindfors

Gorgo…………………...Tom Pallas

Samt ett trettiotal andra unga och gamla skådespelare

Musik