Hoppa till huvudinnehåll

Klimatförändring kan gynna blågröna alger

Följderna av en klimatförändring undersöks i sommar i Tvärminne utanför Hangö.

En tysk forskningsgrupp har installerat nio försöksanläggningar i havet för att samla information om hur en förhöjd koldioxidhalt kan påverka livet under ytan i Östersjön.

- Världshaven binder en tredje del av all koldioxid människan producerar, och kan på det sättet bromsa en klimatförändring, säger professor Ulf Riebesell från Kiels universitet.

Processen har ändå nackdelar i och med att havet försuras av koldioxiden. Tidigare experiment som forskningsgruppen har gjort visar att försurningen leder till att många arter inte klarar sig och dör ut.

Cyanobakterier eller så kallade blågröna alger gynnas däremot av den högre koldioxidhalten.
- De blågröna algerna växer både bättre och snabbare och kan till och med bli giftigare än nu, säger Riebesell.

Experimentet pågår i omkring åtta veckor och resultaten presenteras om ett år.

 • Här är kandidaterna för Runebergspriset 2017

  En diktsamling och sju romaner tävlar om priset.

  Ur sammanlagt 250 böcker har urvalsjuryn för det tvåspråkiga och genreöverskridande Runebergspriset vaskat fram sju romaner och en diktsamling. Bland de åtta kandidaterna finns två finlandssvenska romaner.

 • I Svenska Yles serie om julmusik: Happy X-mas (War is over)

  Ursprungligen handlade låten om en kapplöpningshäst.

  En av de populäraste julsångerna var ursprungligen en protest mot kriget i Vietnam. Dessutom lånade John Lennon melodin från en engelsk folksång som handlade om en kapplöpningshäst. Det var den 8 december 1980 som John Lennon blev mördad utanför bostaden i New York. 1971 skrev han tillsammans med livspartnern Yoko Ono, Happy Xmas (War is over) på ett hotellrum i den nya hemstaden.

 • Modig medborgare stoppade knivman i Borgå

  Incidenten ägde rum i Gammelbacka på onsdagen.

  En modig Borgåbo stoppade en hotfull och förvirrad man med kniv i Gammelbacka på onsdagen. Det här berättar polisen om i ett pressmeddelande.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes

 • Posten och Demokraatti i luven på varandra

  Oklart vad som har hänt med Demokraattis senaste upplaga.

  På torsdag morgon gick SDP:s partitidning Demokraatti ut med nyheten att Posten slarvat bort hela tidningens nyaste upplaga. Posten tillbakavisar påståendet, men då kontrar Demokraattis chefredaktör med att säga att Posten ljuger.

 • Nordea ser ljusare på ekonomin

  Exporten ökar, men det kan vara tillfälligt.

  Finanskoncernen Nordea ser ljusare på framtiden men någon mer hållbar återhämtning är ändå inte i sikte. Ekonomin kommer att växa med en procent nästa år och med 0,8 procent år 2018. Nordea har skrivit upp prognosen en aning sedan i höstas.

 • Finlandiahymnen klingar på Senatstorget - se direktsändningen kl. 11.55

  Hundratals körsångare sjunger tre stycken av Sibelius.

  Om du befinner dig i närheten av Senatstorget i Helsingfors klockan 12 kan du få höra hundratals sångare stämma upp i Jean Sibelius kända sånger. Tillställningen ordnas med anledning av Jean Sibelius födelsedag och den finländska musikens dag som firas i dag, torsdag.