Hoppa till huvudinnehåll

Linus Torvalds delar på Millenniumpris

Millenniumpriset för teknologi delas i år för första gången mellan två personer. Priset delas mellan operativsystemet Linux skapare Linus Torvalds och stamcellsforskaren Shinya Yamanaka. Båda pristagarna får 600 000 euro.

Enligt prismotiveringen har Linus Torvalds insatser för att utveckla ny öppen källkod bidragit till utvecklingen av programvara med stor spridning, de har främjat nätverkssamarbete och gjort internet öppnare och tillgängligare för många miljoner människor.

Den japanska stamcellsforskaren Shinya Yamanaka har skapat en metod för att utveckla stamceller utan att ta dem från ett embryo. I framtiden kan den nya tekniken med så kallade iPS-stamceller kanske göra det möjligt att odla nya vävnader. Tekniken kan i så fall användas för att behandla svåra sjukdomar, som cancer, diabetes eller Alzheimers sjukdom.

Millenniumpriset delas ut till personer som utvecklar teknik som förbättrar människans livskvalitet. Bakom priset står den obundna Stiftelsen Teknikakademien som bildades 2002 av det finländska näringslivet i samarbete med statliga aktörer.

Läs också