Hoppa till huvudinnehåll

Spanska sjukskötare till Vasa men inte till kranskommunerna

Aktiv eutanasi
Aktiv eutanasi Bild: Goodshoot.com aktiv eutanasi

Vasa stad går in för att rekrytera spanska sjukskötare. Det beslöt social och hälsovårdsnämnden på sitt möte i går. Till en början kommer en pilotgrupp av sjukskötare att rekryteras. De kommer att jobba inom Vasa stads enheter. Vid mötet beslöt man också att språkkraven kommer att tas upp i fullmäktige under hösten.

Även fem sydösterbottniska kommunerna i K5 och vårdsamarbetet i Korsholm-Vörå har liksom Vasa stad blivit erbjudna att ta emot spanska sjukskötare.
Men där blev det nej. Den största anledningen är språket. Eftersom de spanska sjukskötarna förväntades lära sig bara ett språk, finska, skulle det inte fungera, säger direktör Jarkko Pirttiperä.

I Korsholm är alla sjukskötarvakanser fyllda och i Sydösterbotten är situationen också under kontroll.
I Sydösterbotten kan det bli brist på sjukskötare sommartid då både pensionärer och studerande får rycka in som vikarier, säger ledande socialdirektör Pirjo Wadén.

Men småningom blir det brist på närvårdare i Sydösterbotten.
- Då vi har sett hur många som går i pension fram till 2020 får vi ha framförhållning och försöka fundera om närvårdarna räcker till. För årskullarna blir ju också mindre. Men vi har många invandrare här som gärna utbildar sig till närvårdare, säger Wadén.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten