Hoppa till huvudinnehåll

Utländska turister följer inte alltid domkyrkans regler

Bild: Yle/ Katarina Andersson turist

Turistgrupper som besöker Borgå domkyrka ska sköta guidandet ute på kyrkbacken. Det beslöts ifjol för att inte störa ron inne i kyrkan för mycket. De finländska guiderna har lärt sig det nya sättet.

Domkyrkans vaktmästare Björn Ståhl säger att det tog sin tid innan guiderna anpassade sig efter direktivet. Senast nu på våren har de finländska guiderna lärt sig den nya praktiken, men de utländska guiderna vet antingen inte om saken eller bryr sig inte om det.

Stökigt blir det också under somrarna, då det i juli kan vara till och med nio vigslar i domkyrkan under en lördag, samtidigt som turisterna vill komma in och ta sig en titt. Alla förstår inte alltid att respektera de kyrkliga ceremonier som försiggår då dörrarna står öppna.