Hoppa till huvudinnehåll

Vrouw Maria är full av skatter

På hösten 1771 sjönk fartyget Vrouw Maria i en storm sydost om Jurmo i Åboland. Fartyget var på väg från Holland till kejsarinnan Katarina II i Sankt Petersburg, och var fullastad med förnödenheter och dyrbarheter.

Efter att vraket 1999 hittades har det undersökts noga. Ändå vet man ännu inte vad allt hon innehåller. Man vet att det värdefullaste räddades då fartyget gick under; tyger färgämnet indigo, kaffe, te, tobak, snus, böcker och personliga tillhörigheter. Men Vrouw Maria var ett stort fraktfartyg. Enligt gamla tulldokumnet fanns det också konst, tavlor, zinktackor och pimpsten ombord - allt som allt flera ton varor. Lastrummet är så fullt att dykarna inte ens ryms in där.

I sommarens undersökningar har man hittat kaffebönor, röda tyger, kritpipor, frön och vindruvskärnor. Marinarkeologen Riikka Alvik är särskilt glad över kaffebönorna, för det finns en möjlighet att spåra var de har odlats och vilken väg de färdats.

Vraket Vrouw Maria i Skärgårdshavet
Vraket Vrouw Maria i Skärgårdshavet Bild: Museiverket/Jukka Nurminen vrouw maria
Det värdefullaste är kanske ändå fartyget i sig, eftersom det i världen inte finns många andra så gamla och välbevarade vrak. Två tredjedelar av masterna står ännu upp, och både riggen och block finns ännu bevarade. De ger goda insikter i hur fartyg i slutet av 1700-talet byggdes och seglades.

Vraket är skyddat, och ingen får dyka där utan Museiverkets tillstånd. Sommarens dykningar avslutas på fredag. De har gått bra då vattentemperaturen har varit ca +9 grader både vid ytan och på 41 meters djup. Det gör det lättare för dykarna att anpassa sig. Dessutom har det varit ljust i vattnet då solen har lyst vackert hela juni. Det var mycket mörkare i augusti i fjol då en tjock algmatta täckte vattenytan.

Det svåra är att besluta vad som ska göras med Vrouw Maria. Är det viktigt att bevara vraket som det är på havsbotten? Är det möjligt att lyfta hela vraket och ställa ut det - om man skulle hitta så mycket pengar som behövs? Är lasten det viktigaste? Kunde man lyfta upp alla föremål och kanske hitta något av alla de holländska målarnas mästerverk som man vet att kejsarinnan hade köpt på auktion? Eller finns det ännu dyrbarare saker ombord - föremål som inte behövde förtullas eftersom de var på väg till den kejserliga familjen och som inte finns omnämnda i tulldokument?

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland