Hoppa till huvudinnehåll

Nokia säger upp 3 700 i Finland

Mobiltelefontillverkaren Nokia säger upp 3 700 anställda i Finland, och 10 000 globalt.

Fabriken i Salo läggs ned, men en del av produktutvecklingen stannar kvar. Sammanlagt 850 jobb försvinner från fabriken i Salo. Fabriken i Uleåborg kvarstår.

Det betyder att mer än tredjedel av personalen i Finland kan få gå, och globalt kan minskningen gälla nästan var femte anställd.


Personalen informerades i morse

Nokia informerade i morse personalen om de kommande nedskärningarna. Uppsägningarna verkställs före slutet av 2013. Det är oklart hur många som måste gå på de orter där Nokia i dag har verksamhet. Bolagets målsättning är inbesparingar på 1,6 miljarder euro.

I ett pressmeddelande betecknar vd Stephen Elop de planerade uppsägningarna som tunga.
- Vi gör inte upp planer som berör vår personal på lätta grunder och vi jobbar hårt för att de anställda som riskerar att förlora sina jobb får det stöd de behöver, alternativ och råd för att hitta nya möjligheter, skriver Elop i meddelandet.

Under en presskonferens försäkrade Elop att huvudkontoret förblir i Finland.


Mobiltelefonförsäljningen minskade med en fjärdedel i början av året

Nokia har redan i flera år varit hårt pressat och förlorat stora andelar av marknaden. Under början av året sjönk Nokias mobiltelefonförsäljning med nästan en fjärdedel jämfört med samma tid året innan, trots att den totala marknaden för mobiler växte.

För att nu ytterligare spara och effektivera verksamheten ska Nokia organisera om flera funktioner i sin enhet Devices & Services. Bland annat forskning och produktutveckling, produktion, marknadsföring och försäljning ska omorganiseras.
Nokia lägger ned sin verksamhet i Ulm i Tyskland och i Burnaby i Kanada och gör sig av med enheter som inte hör till kärnverksamheten, som lyxtelefonmärket Vertu.

Enligt forskningsdirektör Pekka Yläanttila på Näringslivets Forskningsinstut Etla kan Nokia ännu tvingas till ytterligare uppsägningar i Finland.


"Inte så mycket kvar i Finland"

- Det är inte så hemskt många som blir kvar i Finland. I stort sett är det huvudkontoret med personal och en del produktutveckling, bedömer han i en intervju med Yle.

Omstruktureringarna är också betungande för bolaget som också nu vinstvarnar. Resultatet för årets andra kvartal blir sämre än väntat för Devices & Services. Beskedet fick bolagets aktie att djupdyka på Helsingforsbörsen.

Nokia har i dag 9 100 anställda i Finland och 56 000 globalt. I Helsingforsregionen har Nokia 3 500 anställda, i Uleåborg kring 1 200, i Tammerfors kring 1 600 och i Salo kring 2 800, varav 850 jobbar på mobilfabriken och i dess stödfunktioner.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes