Hoppa till huvudinnehåll

"Österstjernan blev bara en halvfärdig version av originalet"

I interiören placerades aldrig de bänkar och kistor som tillverkades på Kuggomskolan. Bild: Yle/ Carmela Walder kajuta

Österstjernan blev inte det snabbgående segelfartyg det skulle bli. Det här säger flera av dem som satt med i den tekniska styrelsen då Österstjernan byggdes.

Storseglet blev för tungt att hissa och fartyget ligger för djupt på akterskeppet. Juhani Ahti som var en nyckelperson i planeringsskedet har inte sett storseglet hissat i sommar. Han säger att fartyget endast blev en halvfärdig version av originalet, mycket blev ogjort och gjordes fel. Akterskeppet blev för tungt för att massan är fel placerad i fartyget. Tankarna är inte i fören utan i aktern.

Om storseglet skulle ha lagts vid masten så skulle det ha behövts två personer för att hissa det, nu behövs fem.

Tom Wide var med och seglade Österstjernan ännu i fjol. Han säger att fartyget var bra att segla, men att storseglet sällan var hissat, just för att det väger så mycket. Han säger att det har varit diskussionen om att skaffa en vinsch, men vet inte om köpet förverkligades eftersom han inte längre är aktiv inom föreningen på grund av att han fick tillräckligt av de interna tvisterna.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland