Hoppa till huvudinnehåll

Seniorlyckans hemlighet: Ångra inget

Gammal japansk kvinna.
Gammal japansk kvinna. Bild: EPA / Andy Rain japansk kvinna

Glöm gammalt groll och misslyckanden. På det sättet lever du gladare och friskare som gammal, slår tyska forskare fast.

En forskargrupp testade hur unga friska försökspersoner, äldre friska personer och äldre som led av depression reagerade på ett slags memoryspel som visades på en datorskärm.

Bilderna visade lådor med olika innehåll - guld eller en djävul. När personen fick "öppna" en låda med guld fick han eller hon behålla den imaginära rikedomen, men när djävulen dök upp gick allt förlorat.

Det visade sig att de äldre som led av depression reagerade starkare på att förlora sitt låtsasguld. Ångercentret i hjärnan aktiverades hos dem, medan det samma inte kunde noteras hos jämförelsepersonerna. Studien publiceras i tidskriften Science.

Den svenska läkarstuderanden Christopher Berger vid Karolinska Institutet tolkar de här resultaten i tidningen Scientific American. Han skriver att det kan vara bra att som yngre känna smärta och missade möjligheter, för att lära sig för framtiden. Som äldre börjar vi sakta förlora chanserna att rätta till det vi misslyckats med. Då är det en bättre strategi att förlåta oss själva, glömma det som vi inte kan göra något åt och gå vidare. På det sättet minskar risken för depression på ålderns höst.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes