Hoppa till huvudinnehåll

"Vi anade något, men uppsägningbehovet överraskade"

Mer än en tredjedel av personalen i Finland får gå Bild: Str / Lehtikuva lehtikuva

Nokias personal anade att något var på gång, men uppsägningsbehovets omfattning överraskade, säger Mikko Lintunen, förtroendeman för Nokias högre tjänstemän.

- Vi anade att något var på gång, men de här uppsägningarna var ju verkligt stora.

Nokia har i dag 9 100 anställda i Finland och ska nu säga upp 3 700. Det betyder att mer än en tredjedel av hela personalen får gå.

Enligt huvudförtroendemannen för tjänstemännen i Esbo, Harri Määttänen, kommer alla de orter i Finland där Nokia har verksamhet att beröras. Han säger också att beskedet om uppsägningarna var en chock.

Personalen har informerats i dag.

- Chefen slutade nyss tala. Alla var mycket tysta. Ingen buade, ingen uttryckte sin åsikt, ingen visslade. Finländarna är mycket ödmjuka fastän man skulle slå dem med en slägga i huvudet, säger Määttänen till Yle Nyheter.

I Helsingforsregionen har Nokia 3 500 anställda, i Uleåborg kring 1 200, i Tammerfors kring 1 600 och i Salo kring 2 800 varav 850 jobbar på mobilfabriken och i dess stödfunktioner.

Förtroendemannen för Nokias högre tjänstemän i Uleåborg, Mikko Merihaara, bedömer att ungefär 500 anställda kan få gå, och att det som blir kvar sannolikt är utvecklandet av programvara för billigare "vanliga" mobiler. Vissa projekt har redan lagts ned.

Globalt har bolaget 56 000 anställda. Dagens besked innebär att nästan var femte av dem kan få gå.

Läs också

Nyligen publicerat - Inrikes