Hoppa till huvudinnehåll

Sommaren och barnen: Out of office!

Barn i solglittrande hav
Sommarglädje 1933 Barn i solglittrande hav Bild: Aho & Soldan, Screenshot 1933

När jag började skriva den här bloggen ringde telefonen. Det var min sjuåriga son, som hade gått hem från fotbollslägret ensam. Han grät så jag inte uppfattade ett ord. Jag trodde han hade glömt bollen, skadat sig eller blivit retad. Men nej: han hade spillt juice när han skulle ta ner den från kylskåpet för den var så högt uppe att han inte nådde. Mitt hjärta snörptes ihop när jag försökte trösta honom i telefonen. Vad gör barn när deras mammor jobbar på sommarlovet?

Skolavslutning Bild: YLE/Monica Forssell skolavslutning

Andra veckan i juni börjar och mängder av barn är lediga, men inte deras föräldrar. Så har det varit länge; om föräldrarna inte är lärare kan de inte ta ledigt 2 ½ månad för att kunna umgås med sina gullegryn. Återstår att pussla ihop barnets lediga veckor.

Förut hade barnen ett störra sammanhang, med släktingar och bygemenskap. I skärgården skickades flickor ut som femtonåringar för att vakta kor:

Pojkar äter
Gröt på brandkårslägret Pojkar äter Bild: Screenshot ur Journalen 1962 1962,Pojo, Raseborg

Också i och med urbaniseringen och då både mamma och pappa jobbade, har barn placerats någonstans för sommaren. Kanske de skickades för hela sommaren till släktingar på landet:

Och om inga snälla släktingar fanns så kunde de placeras på läger. Läger är inte ett nytt fenomen.

Alla har dock inte möjlighet eller resurser att sätta sina barn på läger. Man har inte råd, barnen kanske inte vill eller har lägertraumor. Då får barnen kanske drälla för sig själv.

Anna ringer till sin mamma
"Hur länge skall potatisen koka?", frågar Eva sin mamma Anna ringer till sin mamma Bild: Screenshot ur Pyttipanna med Eva och Anna, 1973 pyttipanna med eva och anna

Förut förutsattes barnen klara sig själva. De köpte mat och kockade och tog hand om sina syskon. I alla fall de duktiga barnen på 1970-talet. Eva sköter om sin sjuka syster Anna på sommarlovet.

Och många gör det såklart ännu. Ute på landet anses det vara mer harmoniskt. Barnen är i kontakt med naturen, djur och "det verkliga livet".

Förknippat med barnen finns en mängd faror som man som vuxen måste tänka på. Barn drunknade förr och de drunknar nu. Därför är det av yttersta vikt att man lär sig simma

I plurret – simskola

Barn lär sig simma
Simskola Barn lär sig simma Bild: Screenshot ur I plurret, 1980 1980 vatten

Också med övervakning kan havet vara farligt.

Då simvattnet blir ett blågrönt gift

I Veckans puls diskuteras alger i vatten
Tidiga upptäckter av giftiga alger I Veckans puls diskuteras alger i vatten Bild: Yle videostill

Är det sämre att bo i storstäder eller i förort? Och drälla på gården och äta gratis soppa. Värre än de konkreta farorna verkar de ungas moraliska faror vara. När barnen hänger i stan blir de förstörda.

Barnen blir förslappad av elektronikspel, kriminella av videovåld och får dålig kondition av att bara spela på sina datamaskiner

Kille med Commodore 64 Bild: YLE / Pertti Aherva commodore

Ändå minns många sina barndomssomrar som långa, eviga och underbara. Så ha en bra sommar alla barn och vuxna!

Arkivet

Mera från Arkivet och Elävä arkisto

Följ Elävä arkisto och Arkivet

Yle Arkivet är tillsammans med Elävä arkisto aktivt på sociala medier. Vi delar både svenskt och finskt innehåll på Facebook, Twitter och Instagram.