Hoppa till huvudinnehåll

FN-observatörer avbryter Syrienoperation

FN-observatörer i staden Homs i Syrien Bild: EPA / David Manyua / Förenta nationerna fn-observatörer

FN:s observatörer avbryter sina aktiviteter i Syrien tills vidare.

FN uppger att våldet har eskalerat till en nivå som gör det omöjligt för observatörerna att arbeta och patrullera i Syrien. Chefen för FN:s observatörer i Syrien oroar sig för observatörernas säkerhet.
Observatörerna avbryter tillfällig sina patrulluppdrag.

Observatörerna har haft i uppdrag att övervaka en vapenvila mellan president Bashar al-Assads regim och den syriska oppositionen men eftersom ingendera sidan har hållit avtalet, och våldet har eskalerat tar man nu en paus.

Våldet i landet har fortsatt trots observatörernas närvaro. Enligt observatörerna har våldsamheterna ytterligare ökat under de senaste tio dagarna. Bara i dag uppges minst 35 personer ha mist livet i Syrien.


Människor instängda i belägrad stad

Syriska oppositionskällor uppger att över tusen familjer är instängda i den belägrade staden Homs i mellersta Syrien samtidigt som regeringsstyrkor fortsätter att bombardera flera stadsdelar där.
Familjerna i de drabbade stadsdelarna i Homs saknar både mat och mediciner. Oppositionen vädjar till FN för att få de civila evakuerade från Homs.

En allt intensivare regeringsoffensiv uppges också pågå i förstäder till Damaskus

Vanonen: FN-operationen i Syrien inte avslutad

Finlands militärrepresentant i FN, Esa Vanonen, säger att FN-operationen i Syrien inte har avslutats eller avbrutits. Observatörerna är fortfarande i landet och väntar nu på att läget ska lugna ned sig. Vanonen uppger att både de finländska och de övriga observatörerna nu väntar ut situationen i sina baser.

Vanonen säger vidare att operationen i Syrien är den farligaste i hela FN:s historia eftersom det i praktiken pågår ett fullskaligt inbördeskrig i landet. Finland har ungefär tio observatörer i Syrien.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes