Hoppa till huvudinnehåll

Stor dramatik då Sverige föll i Kiev

Andy Carroll gjorde mål.
Andy Carroll gjorde mål. Bild: AFP / Lehtikuva carroll

Sverige kommer inte att gå vidare från gruppen vid EM-slutspelet i fotboll. Det står klart efter fredagens högdramatiska gruppspelsmatch mot England, som Sverige förlorade med 2-3 (0-1).

Matchen inleddes i ett högt tempo, och bägge lagen var på strålande spelhumör inför de fullsatta läktarna i Kiev.

England gick upp i en 1-0 ledning mitt i halvleken efter en vacker kombination av Liverpool-duon Steven Gerrard – Andy Carroll. Gerrard slog en lång svepande boll in i straffområdet där Carroll med en distinkt nick satte bollen bakom Andreas Isaksson.

Sverige spelade en skaplig halvlek och kom till några halvchanser. Zlatan Ibrahimovic fick se ett långskott räddat vid främre stolpen av Joe Hart, men närmare än så en kvittering kom Sverige inte i den första halvleken.

Mellbergshow

Då mittbacken Olof Mellberg i början av andra halvlek steg in i handlingens centrum började det hända saker. Först kunde Mellberg kvittera matchen till 1-1 efter en tilltrasslad situation där Zlatan Ibrahimovic stod för framspelningen.

Samme Mellberg var sen framme och förde upp Sverige i ledningen med en distinkt nick på en frispark.

En stund såg England ut som ett slaget lag, men Roy Hodgsons joker blev sist och slutligen inhopparen Theo Walcott. Först lyckades Arsenal-spelaren kvittera matchen med ett märkligt skott utanför straffområdet som ställde Andreas Isaksson i det svenska målet.

En knapp kvart före full tid kom sen segermålet, då Walcott avancerade på högerkanten och kom loss. Danny Wellbeck piruettklackade in 3-2 till England - en smäll som Sverige inte längre reste sig från.

Sveriges två raka förluster vid EM innebär att laget inte längre kan nå kvartsfinal. Istället är det England och Frankrike (4 poäng) samt Ukraina (3 poäng) som gör upp om de två kvartsfinalplatserna i grupp D.

Fotbolls-EM, grupp D
Sverige – England 2-3 (0-1)
0-1 Andy Carroll (Steven Gerrard) 24 min
1-1 Glenn Johnson självmål 49 min
2-1 Olof Mellberg (Zlatan Ibrahimovic) 59 min
2-2 Theo Walcott 64 min
2-3 Danny Wellbeck (Walcott) 78 min

Läs också

Fotbolls-EM 2012

 • Spanien vann EM-guld

  Spanien skrev sig in i historieböckerna på söndagen. Spanien besegrade Italien med 4-0 i EM-finalen i fotboll och Vicente del Bosques landslag är därmed det första genom tiderna att vinna tre storturneringar i svit.

 • Så syns EM på Yles kanaler

  Under fotbolls-EM i Polen och Ukraina har Yle äran att förmedla samtliga 31 matcher. Alla matcher refereras dessutom på svenska i TV1, TV2 och Yle Fem.

 • Tung trio erbjuder expertis

  Yle Sporten kommer under EM-turneringen i fotboll att ha hjälp i referatbåset av en blytung och ytterst verbal trio - Tim Sparv, Jonatan Johansson och Sebastian Strandvall.

 • Här avgörs EM i fotboll

  Fotbolls-EM delas i år mellan Polen och Ukraina, och matcherna kommer att spelas på totalt åtta orter. Öppningsmatchen spelas i Warsawa i Polen och finalen i Kiev i Ukraina. Arenan Kiev är störtst, medan stadion i Lviv är över hälften mindre.

 • Kan du din EM-historia?

  Man har spelat om det europeiska mästerskapet i fotboll ända sen 1960. Årets turnering i Polen och Ukraina är den 14:e i ordningen, men de 13 tidigare turneringarna har bjudit på ett och annat.

 • Ladda upp inför EM på Arenan

  Yle Sporten bjuder via Arenan på ett massivt EM-paket inför turneringen i Polen och Ukraina som sparkar igång den 8 juni.

Nyligen publicerat - Fotbolls-EM 2012

 • Spanien vann EM-guld

  Spanien skrev sig in i historieböckerna på söndagen. Spanien besegrade Italien med 4-0 i EM-finalen i fotboll och Vicente del Bosques landslag är därmed det första genom tiderna att vinna tre storturneringar i svit.

 • Spanien eller Italien?

  EM-turneringen i fotboll avslutas i kväll med finalen mellan Spanien och Italien. Spanien kan skriva sig in i historieböckerna - ifall Spanien tar EM-guld vinner man som första lag genom tiderna tre storturneringar i rad. Klicka här för att följa finalen på YLE Arenan klockan 21.00

 • Show av Balotelli - Italien till final

  Mario Balotelli stal showen då Italien tog sig till final i fotbolls-EM. Balotelli gjorde Italiens bägge mål då man vann över Tyskland med 2-1 i torsdagens semifinal.

 • Trendbrott av Tyskland eller Italien?

  Formkurvan talar för Tyskland medan historien talar för Italien. Endera Tyskland eller Italien kommer att bryta en trend i kväll då lagen möts i EM-semifinal. Klicka här för att följa matchen på Arenan med start klockan 21.25.

 • Spanien eller Portugal till final?

  Spanien och Portugal gör i kväll upp om en plats i EM-finalen i fotboll. Storebror Spanien är förhandsfavorit i slaget om den iberiska halvön. Klicka här för att följa matchen på Arenan med start klockan 21.25.

 • Nytt publikrekord i fotbolls-EM

  Nästan 1,3 miljoner åskådare har varit på plats i fotbolls-EM i Polen och Ukraina. Det tidigare rekordet gjordes fyra år sedan i Österrike och Schweiz.

 • Italien straffade England

  Italien är klart för semifinal i fotbolls-EM. Italien besegrade England i kvartsfinal efter straffläggning.

 • Alonso matchvinnare för Spanien

  Xabi Alonso var den överraskande matchhjälten för Spanien då man besegrade Frankrike i kvartsfinal i fotbolls-EM. Alonso som gjorde sin 100:e landskamp stod för bägge målen då Spanien slog Frankrike med 2-0.

 • Spanien bryter trenden?

  Kvartsfinalskedet i fotbolls-EM fortsätter i kväll med en match mellan Spanien och Frankrike. Regerande mästaren Spanien är favorit till avancemang trots att man aldrig besegrat Frankrike i en tävlingsmatch. Klicka här för att följa matchen på YLE Arenan med start klockan 21.20.

 • Tyskland körde över Grekland

  Tyskland besegrade Grekland i kvartsfinalerna av EM-turneringen i fotboll. Tyskland dominerade matchen stort och vann rättvist med 4-2.

 • Kan Grekland rubba Tyskland?

  Tyskland är skyhög favorit då man möter Grekland i kväll i kvartsfinal i fotbolls-EM. Joachim Löws lag har radat upp segrar på löpande band och till och med passerat Spanien som turneringens främsta mästarkandidat. Klicka här för att följa matchen på YLE Arenan med start klockan 21.25.

 • Ronaldo frälste Portugal

  Portugal är klart för semifinal i fotbolls-EM. Cristiano Ronaldo gjorde matchens enda mål då Portugal besegrade Tjeckien med 1-0 i kvartsfinalskedet.