Hoppa till huvudinnehåll

Marmorerade naglar

Ge naglarna ny färglyster med marmoreing.
Ge naglarna ny färglyster med marmoreing. Ge naglarna ny färglyster med marmoreing. Bild: YLE/Strömsö marmorering

Ibland blir det roligare med lite mera färg. Ett annorlunda och mycket roligare sätt att lacka naglarna på är att använda sig av marmorering. Samma teknik som när man marmorerar papper, men som marmoreringsfärg används nagellack istället. Det som behövs är minst två olikfärgade nagellack som du tycker passar ihop och de bästa nagellacken för marmorering är de billiga och tunna.

Du behöver:

  Gamla dricksglas el. liknande (gärna lite mindre men inte för smala)
  Rumstempererat vatten
  Nagellack i olika färger
  Tandpetare
  Tejp
  Nagellacksborttagningsmedel / Removerpenna
  Papper
  Ett överlack

Gör så här:

Börja med att öppna nagellacken, för det blir svårt att få bort korkarna när fingrarna är intejpade.

Tejpa runt nageln och fingertoppen så att inte hela fingret blir färgglatt. En tejp bit längs med nagelbandet och sedan längs med sidorna av nageln och även bakom nageln. Tejpa noggrant så är det inte så mycket färg ”att städa bort” sedan från fingret.

Fyll glaset med de rumstempererade vattnet.

Droppa nagellacken i varandra, en färg i gången 3-4 droppar. De kommer att flyta ut lite och bilda ringar på vatten ytan. Droppa lacket nära ytan så att ytspänningen hålls kvar annars kommer lacket att sjunka till botten.

Använd en tandpetare för att skapa mönster i nagellacket direkt efter att du droppat klart.

Doppa sedan ner nageln / fingret i glaset där du tycker att mönstret är som finast. Försök doppa nageln ”mot vattenytan” så blir det snyggare och tydligare mönster. Håll kvar fingret i glaset under vattnet och dra bort överflödet av nagellacket på ytan runt fingret, innan du tar upp fingret för att undvika ”dubbel dopping”.

Låt lacket torka en stund på nageln innan tejpen dras av. Klipp upp tejpen på baksidan av fingret så är det enklare att dra av den. Om det kommit lack vid sidan av nageln, putsa rent med en removerpenna. När lacket torkat ordentligt lacka sedan nageln med ett överlack för att få extra glans och så kommer marmoreringen att hålla längre. Det tog mig ungefär en timme att fixa alla naglarna.

Om du inte blir nöjd med resultatet när du har doppat din nagel är det bara att ta bort nagellacket med nagellacksborttagningsmedel och pröva på nytt. Med marmorering är det bara övning som gäller och TÅLAMOD.