Hoppa till huvudinnehåll

Regeringsförhandlingar inleddes i Grekland

Antonis Samaras (till vänster) skakar hand med president Papoulias Bild: EPA carolos papoulias

Greklands president Karolos Papoulias har utnämnt Antonis Samaras, som leder valvinnarpartiet Ny Demokrati, till regeringssonderare. Samaras kommer att snabbt försöka nå konsensus om den nya regeringen.

Den nya regeringen ska godkänna den stränga sparlinjen som utbetalningen av stödpaketen till Grekland kräver.

Efter att ha träffat Papoulias sade Samaras att det är livsviktigt att fort nå konsensus om den nya eurovänliga regeringen för att Grekland ska kunna klara sig ur krisen. Samaras är optimistisk inför förhandlingarna och tror att partierna kan hitta en gemensam syn.

Det eurokritiska partiet Syriza som kom tvåa i det grekiska parlamentsvalet i går vill inte ingå i samma regering som valvinnaren Ny Demokrati.

Ny Demokrati kan däremot räkna med stöd från vänsterpartiet Pasok. Socialistiska Pasok har uttryckt sitt stöd för sparåtgärderna och för valvinnaren Ny Demokrati. Representanter för Pasok har ändå uppgett för nyhetsbyrån Reuters att partiet inte bestämt sig för om man bara uttrycker sitt stöd i parlamentet, eller om partiet är villigt att vara med i regeringen.

Ny Demokrati får 129 platser i parlamentet, Syriza får 71 platser och Pasok får 33 platser. Om Pasok och Ny Demokrati bildar en koalitionsregering skulle de alltså ha 162 av de 300 platserna i parlamentet.

Bland annat USA, Japan och Australien har uppmanat Grekland att i rask takt bilda en ny regering, så att landet så snabbt som möjligt kan sätta i gång med att jobba med de stora ekonomiska utmaningar som landet står inför.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes