Hoppa till huvudinnehåll

Bergvärme blir allt populärare

Här borras en bergvärmebrunn. Jimmy Kronberg från Skärgårdens brunnsborrning berättar att uppdragen bara ökar.
Här borras en bergvärmebrunn. Jimmy Kronberg från Skärgårdens brunnsborrning berättar att uppdragen bara ökar. Här borras en bergvärmebrunn. Jimmy Kronberg från Skärgårdens brunnsborrning berättar att uppdragen bara ökar. Bild: Yle / Carmela Johansson skärgårdens brunnsborrning

Allt fler personer väljer att installera jordvärme eller bergvärme i sina hus.

Jimmy Kronberg, arbetsledare och delägare för Skärgårdens brunnsborrning, berättar att deras uppdrag ökade med femtio procent i fjol.

- Fjolåret i Finland var ett genombrottsår inom jordvärmebranschen om man jämför med siffrorna från 2010 så steg beställningarna med 72 procent och det tycks inte avta.

Ifjol beställdes nästan 14 000 värmepumpar i Finland och bara i Åboland bildades det ett tiotal nya företag inom jordvämebranschen.

Bergvärme är en typ av jordvärme där värmen tas från själva berggrunden. Det innebär en del borrande, men tar inte upp lika stor plats på gården som om man installerar värmeslingor.

Liisa Mikkola och hennes man håller som bäst på att installera bergvärme till sitt hus.

- Vi har funderat länge på saken både med tanke på miljön och det dyra oljepriset. Men nu då oljepannan började krångla så blev det akut.

En värmepump kan kosta närmare 20 000 euro. Därför är det för många ett stort steg att ta. Också Mikkola funderade länge, men tänkte att driftskostnaderna är stabilare än oljepriset.

Kronberg tror att en stor orsak till att det blivit så populärt med jordvärme är just det varierande oljepriset och de positiva effekterna för miljön. Han tror att trenden kommer att hålla i sig.

- Nu har vi en stigande trend åtminstone tio år framåt. Sedan kommer det att stagnera en stund och sedan börjar det stiga igen. Det tror jag.

Samtidigt visar en färsk rapport från Motiva, som är sakkunniga i energifrågor, att en luft- och vattenvärmepump kunde vara en ännu billigare lösning. Eftersom en luft- och vattenvärmepump är betydligt billigare att installera.

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland