Hoppa till huvudinnehåll

EU-kommissionen: Prisreglering på Finlands bredband

Bristen på prisreglering för teleföretag försvagar konkurrens och utveckling, enligt EU-kommissionen.

EU-kommissionen anser att Kommunikationsverket borde reglera partipriserna på bredbandstjänster. På marknaden hyr regionala teleföretag ut sina bredbandsnät till alternativa teleföretag. Kommissionen tror att bristen på prisjustering inverkar negativt på konkurrens och utvecklingen av optisk fiber- och kopparnät.

Dessutom säger kommissionen att Kommunikationsverket skulle bryta mot EU:s teleregler om de bestämmer sig för att inte justera priserna på nätverkens användningsrätt. Kommissionen ska påbörja en utredning om brist på reglering i partipris.

Kommissionen säger att de höga priserna på optisk fiber är ett tecken på att man kan ta överpris för nätverksanvändning om det inte finns en lagstadgad reglering. Kommunikationsverket håller med, men hävdar att de inte har tillräckligt med behörighet att reglera priser.