Hoppa till huvudinnehåll

Fler misstänkta matförgiftningar i fjol

De italienska oliverna förorsakade flera matförgiftningar i fjol. Bild: Evira gaudiano bio

Antalet misstänkta matförgiftningar steg dramatiskt i Helsingfors i fjol. Det här framgår ur miljöcentralens statistik.

Under 2011 utredde miljöcentralen 353 misstänkta matförgiftningsepidemier. Ökningen från 2010 var 23 procent. Av de utredda fallen visade sig 11 vara fråga om en epidemi. Miljöcentralen gör sina utredningar på initiativ av restaurangägare eller insjuknade restauranggäster.

Den största enskilda orsaken till ökningen är botulinustoxinet som hittades i de italienska oliverna. Det ledde också till ett dödsfall.

Över 20 insjuknade också i en personalrestaurang i Helsingfors efter att de hade ätit panerad flundra med gräslök-gräddfilssås. Senare visade det sig att smittan förorsakades av att kocken som hade tillrett flundran bar på en infektion.

Ett annat fall skedde i en lunchrestaurang i Helsingfors där 15 personer misstänktes ha fått salmonella. Sjukdomen kunde inte säkerställas, men mycket tydde på att det var fråga om salmonella.

26 insjuknade i sin tur på grund av bakterier som hittades i kryddor. Och miljöcentralen inledde med anledning av det här ett tvåårigt projekt där kryddornas hygienska kvalitet ska utredas.