Hoppa till huvudinnehåll

Pirkko Mattila efterträder Halla-aho

Sannfinländarna utsåg i dag Pirkko Mattila till ny ordförande för riksdagens förvaltningsutskott. Mattila vann med 25 röster mot Ismo Soukola och Juha Eerola som fick 5 röster var. Hon är invald i riksdagen från Uleåborgs valkrets.

Det blev en överraskande vändning för dem som hade trott att Juho Eerola från Halla-ahos falang skulle bli vald. Jussi Halla-aho meddelade förra veckan att han lämnar sin post som ordförande för förvaltningsutskottet efter att han fick en dom för hets mot folkgrupp och de övriga riksdagsgrupperna krävde hans avgång.

Riksdagsgruppen meddelade å andra sidan att man önskar att alla kandidater meddelar sitt intresse. Efter det spelade det knappast någon roll att Eerola snabbt skrev ut sig ur ultranationalistiska rörelsen Suomen Sisu. Han förlorade rejält mot Pirkko Mattila. Den tredje kandidaten, Ismo Soukola som är polis till utbildningen och kommer från Tavastehus fick inte heller tillräckligt stöd i gruppen.

Mattila är invald i riksdagen från Uleåborgs valkrets. Hon har suttit som medlem i förvaltningsutskottet och har en bakgrund som sjukvårdare. Hon har inte profilerat sig uttryckligen i invandringsfrågor och kan ses som ett mer moderat val än Eerola. Att döma av hennes meritförteckning har hon en rätt internationell profil. Hon har arbetat för Röda korset i Haiti, sitter som styrelsemedlem i Utrikespolitiska institutet och hör till Finlands delegation i Europarådet.

Själv vill hon inte säga att valet skulle innebära en linjeändring i Sannfinländarnas invandringspolitik.

- Det är den samma som stod i vårt program.

Kan du nämna några frågor?

- Nej, inte nu.

På presskonferensen idag kunde Mattila inte nämna en enda invandringspolitisk fråga som hon vill driva i förvaltningsutskottet. Och sannfinländarna var utåt sett rörande eniga om att stämningen i gruppen alltjämt är god, trots att den främlingsfientliga falangen förlorade.

- Stämningen var helt god, på förhand kom vi överens om att oberoende av vem som blir vald, så är valet gott, säger Eerola.

- Det har skapats en bild av att det skulle finnas en Suomen Sisu-falang inom vår grupp, som försöker kapa makten, men det är bara skräpprat, menar Eerola.

Partiordförande Timo Soini har idag kommenterat frågan enbart genom att konstatera att det här är riksdagsgruppens val och hans egen prioritering avslöjar han inte. Inte heller riksdagsgruppens ordförande Pirkko Ruohonen-Lerner vill avslöja sitt eget val, utan hänvisar till att alla tre kandidater var goda alternativ.

Officiellt väljer förvaltningsutskottet Mattila till Halla-ahos efterträdare på torsdag.