Hoppa till huvudinnehåll

Sopväktarna

En flera meter hög soptipp med plastpåsar ovan påvarandra.
En flera meter hög soptipp med plastpåsar ovan påvarandra. Bild: YLE/ Ville Hupa toppå


Vet du hur du sorterar rätt? Vart ska man föra gamla kylskåp? Sopor väcker diskussion - och Sopväktarna har svaret!

I det första avsnittet gästade områdesplaneraren Cati Huhta från Åbonejdens avfallsservice studion för att bland annat tala midsommarskräp, i det andra avsnittet träffar vi informatören Tuuli Meriläinen som bland annat berättar mer om den avfallsinsamling som pågår i skärgården just nu. Vad tar de emot - vad tar de absolut inte emot?

På tisdagen den 3.7 tar Sopväktarna en titt på hur det står till med en av sopstationerna på Kyrkbacken i Nagu. Hur klarar avfallskärlen av den enorma beslastning som sommarmånaderna innebär då invånarantalet stiger till närmare 18 000 personer?
Samma kväll håller den mobila avfallsstationen i Nagu tisdagsöppet för första gången. Under hela juli kan man föra sitt avfall till avfallsstationen med start klockan 17:30. Sopväktarna granskar hur bra den fungerar.

Den 10.7 besöker sopväktarna miljödagen i Houtskär. Cati Huhta berättar om vad det innebär då alla ska skaffa egna sopkärl.

Tisdagen den 17.7 besökte vi Kimitoöns småavfallsstation i Genböle och träffade Annika Schultz. Schultz är rådgivare på avfallshanteringsbolaget Rouskis. Hon berättar om bland annat problemavfall och förändringar i slamhantering på Kimitoön. I semestertider är det många som storstädar eller renoverar. Det märker man på avfallstationer där det är mycket trafik just nu.

Den 24.7 träffade vi Britt-Marie Juup på sopterminalen i Hirvensalo och diskuterade kompostering. Det lär inte alls vara så svårt!

Tisdagen den 31.7 besökte vi Toppå avfallscentral i Åbo tillsammans med Britt-Marie Juup från Åbonejdens avfallsservice. Största delen av avfallet i Åboregionen förs till Toppå, men vad händer sedan?

Den 7.8. träffade vi Britt-Marie Juup på Rauhalas sorteringsstation i Pargas och diskuterade sopsortering i skärgården.

Besök Åbonejdens avfallsservice på webben!

Läs också

Nyligen publicerat - Åboland