Hoppa till huvudinnehåll

Assange kvar på Ecuadors ambassad

Assange vid en presskonferens i februari 2012
Assange vid en presskonferens i februari 2012 Bild: EPA/KERIM OKTEN wikileaks grundare

Wikileaks grundare, australiern Julian Assange, sitter kvar i Ecuadors ambassadsbyggnad, rapporterar Dagens Nyheter. Han äntrade ambassaden igår för att ansöka om asyl.

Assange är dömd till husarrest i Storbritannien men lyckades ta sig ut till ambassaden där hans asylansökan nu behandlas.

Assange kommer att stanna kvar på ambassaden under skydd av den ecuadorianska regeringen tills hans ansökan har behandlats, skriver ambassaden i ett uttalande.

Den ecuadorianska tidningen El Comercio gissar att beviljad asyl är fullt möjlig för Assange, med tanke på Ecuadors tidigare asylbeslut.

Ambassaden är diplomatiskt skyddad. Brittisk polis väntar utanför byggnaden för att gripa Assange.

I förra veckan avslog Högsta domstolen i Storbritannien Assanges begäran om att hans utvisningsbeslut skulle behandlas på nytt. Det är meningen att han ska utlämnas till Sverige, där två kvinnor anklagar honom för sexförbrytelser.

Själv har Assange sagt att han fruktar utlämning till USA, där han i värsta fall kan dömas till döden för spionage. Han har vistats i Storbritannien i snart två år.

  • Silltraditionsmuseet Dikseli, Röölä

    Allt du någonsin velat veta om sill!

    Nu smakar det med sill! Rööläs sillfabrik höll hela det finska folket vid sill i flera årtionden – den imponerande sillfisketraditionen är nu förevigad i Finlands enda sillmuseum.

  • Märkets fyr, Hammarland

    Fyren på riksgränsen.

    Bada bastu i Finland och ta ett dopp i Sverige – utan passkontroll! Den kulturhistoriskt värdefulla fyren står på en kobbe där riksgränsen går tvärs över.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes