Hoppa till huvudinnehåll

Rapport: Finland målland för människohandel

En kvinnas och en mans skugga på en vägg
En kvinnas och en mans skugga på en vägg Bild: Yle/Arja Lento prostitution

Finland är ett målland och genomfartsland för människohandel, konstaterar en färsk amerikansk människohandelsrapport. Helsingin Sanomat var först med nyheten.

Bland annat flickor och kvinnor som tvingas utföra sexarbete är offer för människohandel. Dessa har i vissa fall tvingats till prostitution på grund av skulder, hot om våld och voodoo. Offren kommer från Ryssland, Estland, Lettland, Litauen, Bulgarien, Kaukasus-området, Asien och Karibien.

Finland är också ett målland och genomfartsland för män och kvinnor som utför tvångsarbete. Tvångsarbete förekommer bland annat i byggnadsbranschen, i restaurangbranschen, inom jordbruk, bärplockning och städbranschen. Tvångsarbetarna kommer bland annat från Indien, Kina, Thailand, Pakistan, Bangladesh, Lettland, Litauen och Estland.

Den omfattande människorättsrapporten som görs av det amerikanska utrikesministeriet årligen klassificerar världens länder i tre kategorier, enligt hur aktiva de varit i att avskaffa människohandel..

Trots kritiken placerade sig Finland ändå i den bästa klassen. Det här innebär att regeringen i Finland uppfyller de amerikanska och internationella minimikraven för förebyggande av människohandel.

Enligt rapporten har den finländska regeringen förbättrat åtgärderna mot människohandel under det senaste året. Polisen, gränsbevakare och till exempel Finnairs personal har utbildats i att känna igen möjliga offer för människohandel och straffen för människohandel har varit tillräckligt hårda, enligt rapporten.

Till de länder som varit sämst på att motarbeta människohandel hör bland annat Kuba, Iran, Nordkorea, Zimbabwe, Libyen, Syrien och Kongo.

Internationella arbetsorganisationen, ILO, uppskattar att sammanlagt 20,9 miljoner människor i världen är offer för människohandel.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes