Hoppa till huvudinnehåll

Urpilainen hoppas på stark grekisk regering

Bild: Yle jutta

Enligt nyhetsbyrån Reuters har segrarpartiet Ny Demokrati inlett diskussioner om regeringsprogrammet, och möjligtivs regeringssammansättningen, med det socialistiska partiet Pasok.

Finansminister Jutta Urpilainen poängterar hur viktig Greklands framtida regering blir för att främja säkerhet i den europeiska ekonomin.

- Tyvärr har osäkerheten bara ökat under sommaren. Förhoppningsvis får Grekland en regering som kan stärka förtroendet för landet, säger Urpilainen till Yles morgon-tv.

Urpilainen anser också att det är viktigt att hålla Spaniens bankkris i styr.

- Vi måste kunna dämpa Spaniens ekonomiska kris så att den hålls inom landet och inte blir en internationell spansk skuldkris, i värsta fall en finansmarknadskris i hela Europa.

Hoppas på nya villkor

Antonis Samaras, partiledare för Ny Demokrati, har som mål att bilda en eurovänlig majoritetsregering. Ledaren för Pasok, Evangelos Venizelos i sin tur väntades tidigt på tisdag träffa ledaren för Demokratisk Vänster, ett parti som tidigare motsatte sig Greklands stödpaket. Demokratisk Vänster tackade nej till ett delta i en koalitionsregering, men lovade rösta för regeringens förtroende. Det rapporterar Aamulehti.

Samaras har lovat förhandla fram nya, lindrigare, villkor för stödpaketet. Anonyma källor uppger att Grekland ska be om att få fyra år på sig att genomföra sparprogrammet. Tidigare var det tal om två år.

Ska regering enligt gammal modell fungera?

Samaras, som utnämndes till regeringssonderare av president Karolos Papoulias, har betonat vikten av att fort uppnå konsensus om den nya eurovänliga regeringen för att Grekland ska kunna klara sig ur krisen. Samaras har varit optimistisk inför förhandlingarna och tror att partierna kan hitta en gemensam syn.

Frågan är om de här tre partierna, med två stora i spetsen, kan verkställa de sparkrav man lovat bland annat EU då grekerna motsätter sig strikta sparkrav, men vill behålla euron.

Ny Demokrati och Pasok har turvis styrt landet sedan 1974 ända fram till ifjol då den ekonomiska krisen tvingade de två partierna att samarbeta för att förhandla fram ett stödpaket.

Det eurokritiska partiet Syriza som kom tvåa i det grekiska parlamentsvalet på söndagen vill inte ingå i samma regering som Ny Demokrati.

Pasok har uttryckt sitt stöd för sparåtgärderna och för valvinnaren Ny Demokrati. Om Pasok och Ny Demokrati bildar en koalitionsregering skulle de ha 162 av de 300 platserna i parlamentet.

(Yle, Reuters, AFP)

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes