Hoppa till huvudinnehåll

Koloradoskalbaggarna är här

Coloradobaggen
Coloradobaggen Bild: Yle bagge

De första koloradoskalbaggarna för i år har nu påträffats i Nyland och i södra Savolax. På onsdagen hittades några fullvuxna skalbaggar i Borgnäs. Det fanns redan i fjol koloradoskalbaggar på samma plats i Borgnäs.

Livsmedelssäkerhetsverket Evira uppmanar nu både yrkesodlare och husbehovsodlare att granska sina potatisodlingar och genast anmäla eventuella observationer. till journumret 040 801 44 07

Koloradoskalbaggen är en av de värsta skadegörarna på potatis Vid den här tiden kan man hitta både fullvuxna skalbaggar och ägg på potatisblasten. Snart kan man också hitta larver. De fullvuxna koloradoskalbaggarna och larverna äter hål i potatisblasten. Den avvätna blasten bildar härdar i beståndet och kan lätt urskiljas från den övriga blasten.

Läs också

Nyligen publicerat - Östnyland