Hoppa till huvudinnehåll

Spanien bryter trenden?

Spanien tränar under EM
Avslappnad stämning i det spanska lägret inför kvartsfinalen. Spanien tränar under EM Bild: EPA ramos

Kvartsfinalskedet i fotbolls-EM fortsätter i kväll med en match mellan Spanien och Frankrike. Regerande mästaren Spanien är favorit till avancemang trots att man aldrig besegrat Frankrike i en tävlingsmatch.

Spaniens saldo mot Frankrike är bedrövligt. Lagen har mötts sex gånger i samband med VM, EM eller kvalmatcher och Frankrike har vunnit fem av dessa matcher och en har slutat oavgjort. Den kanske mest minnesvärda inbördes matchen var EM-finalen 1984 då Frankrike vann med 2-0 tack vare mål av Michel Platini och Bruno Bellone.

Trots den statistiken får Frankrike finns sig i att vara nederlagstippat i kväll i Donetsk. Laurent Blanc är tvungen att göra åtminstone en ändring i startelvan i och med att mittbacken Philippe Mexes är avstängd. Han kommer att ersättas av Arsenals Laurent Koscielny. Däremot är det oklart om Blanc kommer att välja Gael Clichy eller Patrice Evra som vänsterback och huruvida han hittar en plats i öppningselvan åt Samir Nasri, som skapat turbulens i den franska omklädningsrummet. Enligt uppgift var innermittfältaren Alou Diarra så upprörd på Nasri efter förlusten mot Sverige att han drog Nasri i örat.

Även Spaniens förbundskapten Vicente del Bosque har en del att fundera på. Kommer Fernando Torres att spela på topp eller ger han chansen åt Fernando Llorente eller Cesc Fabregas? I den spanska pressen har man också efterlyst en mer kreativ högerback än Arvalo Arbeloa och att del Bosque skulle offra endera Xabi Alonso eller Sergio Busquets till förmån för en mer offensiv spelare.

Kvartsfinalen mellan Spanien och Frankrike sparkar i gång klockan 21.45, medan sändningen på TV2, YLE HD och YLE Arenan inleds 21.20.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport