Hoppa till huvudinnehåll

Voyager 1 gör rymdhistoria

Artistvision av planeten Keplar-16b med två solar.
Voyager 1 har passerat planeterna Artistvision av planeten Keplar-16b med två solar. Bild: Nasa keplar

Rymdsonden Voyager 1 håller på att nå den yttersta gränsen av vårt solsystem, uppger forskare på den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Det betyder att den snart kommer att bli det första föremålet från jorden som lämnar solsystemet.

Voyager 1 sköts upp i rymden år 1977 och sänder fortfarande information till jorden. Sonden har bidragit med ovärderlig information om solsystemet och dess planeter. Dess huvudsakliga uppgift var att sända information om de planeterna Mars och Jupiter.

Den senaste datan från Voyager 1 visar att den nu närmar sig det magnetfält som kallas heliopausen och räknas som solsystemets yttersta gräns. Om ett eller två år tror forskare att sonden lämnar solsystemet heliosfären då den befinner sig 18 miljarder kilometer från jorden.

Trots att Voyager i teorin kan fortsätta färdas nästan hur långt som helst, kommer Nasa troligtvis att förlora kontakten med sonden 2020-2025.

Läs också

Nyligen publicerat - Utrikes