Hoppa till huvudinnehåll

New York – ett urval urbana idrottsupplevelser

Chelsea Piers i New York. Bild: YLE driving range

För den som är van att snöra på sig löparskorna, öppna dörren och efter några steg springa ut på mjuka, sviktande stigar, är New York en mardröm. Den staden är bokstavligen en asfaltlabyrint. Gata upp och gata ner, asfalt och betong, en titt runt hörnet och ny asfalt breder ut sig så långt ögat kan nå.

Det ska sägas att jag hatar att löpa på hårt underlag, och minst lika mycket hatar jag att löpa i en urban och hektisk miljö. Så nej, Manhattan är inte drömomgivningen precis.

Men varför detta gnäll undrar du kanske? Vad hade jag förväntat mej? Nåväl, upplevelsen fick mej klassiskt nog att inse, att jag har det så bra jag bara kan ha det, med min dörr och skogen precis utanför huset. Men det fick mej också att aktivt fundera på hur träningen går till om du nu råkar vara bosatt på Manhattan.

Den enda bit sandväg jag lyckades hitta var en liten stump i Central Park. Jag hade alltid föreställt mej att Central Park hade alla dessa sandvägar och mjuka stigar, som i våra parker hemma i Finland, men så är det då inte. Allt är asfalterat.

Förutom avsaknaden av sandvägar, är det en annan detalj som ganska snabbt blir tydlig, medan du vandrar upp och ner längs asfalterade gator och avenyer: det finns ett gym av något slag i varje kvarter av Manhattan. Och jag menar Varje Kvarter.

Det måste vara Big Buisness att driva ett gym på Manhattan, för det är inte alldeles gratis att hyra in sig på denna udde med 1,6 miljoner invånare. Men urvalet är faktiskt en blandning mellan trendiga super-workout-fitness-health-komplex och mindre, lite sunkigare salar för jiujitsu, boxning, CrossFit eller någon ny, trendig yogasal. Och det är även här många löper. Långa rader av rullande löpband står uppradade längs de stora panoramafönstren i det luftkonditionerade gymmet . Undrar om jag kunde vänja mej vid en sådan löpupplevelse istället för syrerika tallskogar och strandskvalp?!

Men inget så dåligt, att det inte finns något bra med det också. Jag är fullständigt imponerad av all spirande idrott som tränger fram på alla ställen det går i denna urbana miljö; baseball i Central Park, gymnastiklektionen i parken i Brooklyn, basketspelarna på skolgårdarna och kajakpolospelarna mellan pirerna på Hudsonriver. För att inte tala om hur staden aktivt förvandlar gamla industriområden till idrottsställen. Exempel på detta är bland andra Chelsea Piers och High Line.

På avstånd syns ett jättelikt uppspänt nät och efter en närmare titt visar det sig vara en driving range för golf. Utslagsholkar i fyra våningar och ett enormt nät som hindrar alla golfbollar från att landa i Hudsonfloden.

Golf är bara en lite del av Chelsea Piers, ett fullständigt jättelikt gammalt hamnlager som förvandlats till ett idrottscentrum som sträcker sig över tre pirar och erbjuder allt från trapetsakrobatisk till segling, fotboll och ishockey. http://www.chelseapiers.com/

High Line i sin tur är denna gamla järnväg som löper i nord-sydlig riktning genom västra Manhattan och nu förvandlats till ett promenadstråk upphöjt ovanom all trafikkaos på gatorna. Lite i stil med Banan i Helsingfors, men upphöjd istället för nedfälld. Underbart ställe och en verklig oas i den urbana miljön. http://www.thehighline.org/

Dessa är exempel på ett steg i rätt riktning när vi talar om att göra fysisk aktivitet lättare tillgänglig genom stadsplaneringen. Ett redskap för styra och skapa möjligheter att röra på sig där vi invånare annars också befinner oss och vill röra på oss.
Detta är för övrigt ett ämne Sportmagasinet kommer att återkomma till i våra sändningar i höst!
Tills dess, njut av dina bästa stigar!

Läs också

Nyligen publicerat - Sport