Hoppa till huvudinnehåll

Italien straffade England

Gianluigi Buffon och Alessandro Diamanti
Buffon och Diamanti var Italiens straffhjältar. Gianluigi Buffon och Alessandro Diamanti Bild: EPA diamanti

Italien är klart för semifinal i fotbolls-EM. Italien besegrade England i kvartsfinal efter straffläggning.Matchen var kanske turneringens mest underhållande trots att den var mållös. Framför allt i första halvlek haglade chanserna framför bägge målvakterna - men både Gianluigi Buffon och Joe Hart var omutliga.

Planens gigant var Andrea Pirlo som bland annat frispelade Mario Balotelli under första halvleken med den italienska anfallsspelaren tog för lång tid på sig under sitt genombrott. Englands bästa målchans tillfäll Glen Johnson. Högerbacken fick varken tillräcklig kraft eller precision på sitt skott då han hade läge bara några meter från det italienska målet.

Ju längre matchen pågick desto mer dominerade Italien. Det visade sig dock vara en omöjlig uppgift för italienarna att göra mål och det betydde att matchen gick till straffläggning.

England fick en drömstart på straffsparkstävlingen då Ricardo Montolivo sköt förbi. Englands tredje straffskytt Ashley Young träffade i sin tur endast ribban och därmed var det kvitterat. Otursgubbe för England var Ashley Cole vars straff räddades av Buffon och det betydde att Italiens femte straffskytt Alessandro Diamanti avgjorde matchen då hans straff överlistade Hart.

Englands bedrövliga statistik i straffläggningar fick därmed en fortsättning. England har vunnit endast en av åtta straffläggningar i EM och VM-slutspel.

Italiens turnering fortsätter på torsdagen med semifinal mot Tyskland. Före det möts Spanien och Portugal i semifinal på onsdagen.

Läs också

Nyligen publicerat - Sport