Hoppa till huvudinnehåll

Regnbågsankan plaskar fram i prideparaden

Armi Murto är finlandssvensk och HBT-aktiv. Bild: Yle/Albert Häggblom armi murto

I Helsingfors inleds festivalveckan Helsinki Pride. Alla som vill kan delta i debatter, festligheter och i prideparaden på lördag. Armi Murto välkomnar svenskspråkiga att vandra tillsammans med föreningen Regnbågsankan.

Politiskt är det translagen och äktenskapslagen som man vill att skall vara könsneutral som väcker mest diskussion just nu. På programmet står förutom prideparad och festligheter också HBT-träffar av olika slag, bland annat för regnbågsfamiljer. Säkerhetsarrangemangen ska se till att det blir en trygg festival, med sommaren 2010 i minnet då prideparaden utsattes för gasattacker.

- Arrangörerna har sett till att det finns en hel del vakter kring paraden. Också vi som går i paraden brukar vara på vår vakt men vi kan inte hela tiden tro att det kommer nånting utan hellre vara positiva, säger Armi Murto som är vice ordförande för Regnbågsankan.

Den som vill delta i pride på svenska ska hålla utkik efter Regnbågsankan, de svenskspråkigas egen HBT-förening.

- Vi kommer att delta i prideparaden. Alla är välkomna att gå tillsammans med oss om de vill stöda föreningen. Vi finns också på picknicken efter paraden.