Hoppa till huvudinnehåll

Westenergy tas snart i bruk

Bild: YLE/ Filip Stén westenergy

Sopförbränningsanläggningen Westenergy vid Stormossen i Korsholm är snart klar att tas i bruk. Om två veckor kommer den första lasten med sopor och under hösten är det provdrift av anläggningen.

Nu kör man de sista testerna av anläggningen.
- Vi testar systemen i längre kedjor, det vill säga hur de fungerar med varandra, säger vd Jan Teir.

Vd Jan Teir Bild: YLE/ Filip Stén westenergy

Testerna utförs av leverantörernas personal. Den egna personalen har utbildats i över ett halvt års tid och ska snart börja jobba på riktigt. Någon stor arbetsgivare blir Westenergy inte.
- Driften sköts av 20 personer i flera skift. När allt rullar på är det inte fler än fyra personer som driver anläggningen, säger Jan Teir.

Soporna som kommer till Westenergy läggs i en bunker som mäter 25 x 40 meter och är 14 meter djup.
I den stora bunkern kan man sortera avfallet enligt hur torrt det är och på det sättet kontrollera pannans temperatur. Storleken på bunkern är annars också viktig.
- Vi ska alltid ha sopor för minst 10 dagars drift, säger Teir.
Om soporna tar slut blir det problem. Vid både nerkörning och uppstart av anläggningen måste rostern värmas med oljebrännare vilket är mycket kostsamt.

Den 9 juli kommer de första soporna till Westenergy. Därefter kör man småningom igång anläggningen och målet är att från hösten ha en jämn fjärrvärmeproduktion. Officiell invigning blir det i oktober och den kommersiella driften sätter igång vid årsskiftet.

Läs också

Nyligen publicerat - Österbotten