Hoppa till huvudinnehåll

FN-steel i konkurs - katastrof för Dalsbruk och Hangö

Bild: Yle/ Malin Valtonen ståltillverkare

Ståltillverkaren FN-steel som har fabriker i både Dalsbruk och Hangö har gått i konkurs. På valsverket i Dalsbruk berörs 180 personer och på stålverket i Koverhar i Hangö berörs 270 personer. Dessutom berörs cirka 200 personer som jobbar med olika underleverantörsuppdrag.

FN-steels vice VD Anders Moliis-Mellberg säger att maj och juni månader enbart inneburit dåliga nyheter på stålmarknaden och att ägarnas försök att ordna finansiering för verksamheten har misslyckats. En konkursanmälan har lämnats in och efter att konkursförvaltaren gått igenom situationen kommer framtiden vid fabrikerna i Dalsbruk och Koverhar att klarna. I värsta fall läggs fabrikerna ner.

- Det är klart att man kan hoppas på att det finns intressenter som skulle vara intresserade av att ta över verksamheten men den nuvarande ägaren har inga möjligheter till det, säger Moliis-Mellberg.

Vid Kimitoöns kommun säger kommundirektör Tom Simola att nyheten kommer som en stor chock för alla. Nu gäller det att försöka reda ut tankarna och sedan se vad vi kan göra, säger Simola. Kommunens ledningsgrupp, styrelse och fullmäktige möts i morgon för att gå igenom situationen.

För några månader sedan meddelade FN-steel om stora moderniseringsarbeten i Koverhar i Hangö. Enheten har haft ett längre sommaruppehåll då masugnen har moderniserats och nu är det oklart när produktionen igen kan köras igång. Personalen har informerats om att det endast finns arbete för två veckor till men efter det är det oklart hur det blir.

Enligt moderbolaget har marknadsläget för stålindustrin försämrats kraftigt under den senaste tiden samtidigt som råvarupriserna fortsättningsvis har varit höga. På grund av den rådande krisen i Europa har bankerna inte kunnat ge mer lån och därför blev läget snabbt kritiskt.

Verksamheten vid FNsteel Dalwire i Dalsbruk påverkas inte av valsverkets situation utan där fortsätter verksamheten som förut. Dalwire sysselsätter drygt 20 personer.

Läs också